Υλικά
για 60 μελομακάρονα
Για τη ζύμη
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. ζάχαρη καστανή
- 4½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- χυμό + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ¼ φλ. κονιάκ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα
- 1 κ.σ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη καστανή
- 1 φλ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 5 γαρίφαλα ολόκληρα
- φλούδα από ½ πορτοκάλι
- ⅔ φλ. σιρόπι αγαύης
Για το γαρνίρισμα
- ½ φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα vegan μελομακάρονα πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Bάζουμε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν 1-2 βράσεις.
- Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη, βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
- Τέλος, ανακατεύουμε μέσα το σιρόπι της αγαύης και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
- Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Δεν πρέπει να την παραζυμώσουμε. Την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και να γίνει ακόμη πιο εύπλαστη.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (20-25 γρ.) και πλάθουμε μελομακάρονα σε σχήμα σφαιρικό ή οβάλ. Δεν τα θέλουμε πολύ μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και κεντάμε την πάνω πλευρά τους με πιρούνι ή τα κυλάμε στον τρίφτη να γίνουν ανάγλυφα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε ένα - ένα τα ταψιά για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο καστανό χρώμα τα μελομακάρονα.
- Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και με μια τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε για περίπου 1 λεπτό να απορροφήσουν σιρόπι.
- Τα βγάζουμε σε σήτα να στραγγίξουν και να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια. Τα περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Ακόμη και αν μας φανεί πολύ μαλακή η ζύμη και δοκιμάσουμε να την πλάσουμε και δεν πλάθεται, καλό είναι να μην προστεθεί επιπλέον αλεύρι γιατί μετά τα μελομακάρονα μπορεί να βγουν αρκετά σφιχτά. Ας την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά θα είναι έτοιμη!
Ιωάννα Σταμούλου