Υλικά

για 35-40 κομμάτια

  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 125 ml πετιμέζι
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 40 ml τσίπουρο
  • χυμό + ξύσμα από 1 λεμόνι, μέτριο
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα  
  • 1½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • σουσάμι για το τελείωμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα τραγανά μουστοκούλουρα με πετιμέζι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το πετιμέζι με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το τσίπουρο.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του λεμονιού και τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του ελαιολάδου τμηματικά, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και μετά με το χέρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δε θα κολλάει στα δάχτυλα.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ηρεμήσει για 10-15 λεπτά, ώστε να πλάθεται πιο εύκολα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, στον αέρα και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά.
  6. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε κορδόνια που στο τέλος ενώνουμε σε στρογγυλά κουλουράκια.
  7. Βάζουμε το σουσάμι σε μπολάκι και πασπαλίζουμε με αυτό τα μισά κουλουράκια, να κολλήσει καλά πάνω τους. Τα άλλα μισά τα αφήνουμε χωρίς σουσάμι.
  8. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στα ταψιά και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Στην αρχή όταν τα ξεφουρνίσουμε θα μας φανούν μαλακά αλλά μετά θα γίνουν τραγανά, όπως πρέπει.

Προσοχή, δεν παραζυμώνουμε ούτε προσθέτουμε στη ζύμη μας επιπλέον αλεύρι, ακόμη και αν μας φαίνεται πως θέλει λίγο ακόμα για να γίνει πιο εύπλαστη, γιατί τα κουλούρια θα σκληρύνουν.