Μπορούμε να σερβίρουμε τη μουσταλευριά με όποιον ξηρό καρπό προτιμάμε, αν και οι πιο κλασικές επιλογές είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε καβουδισμένο σουσάμι. Ό,τι γαρνιτούρα και αν επιλέξουμε, δεν παραλείπουμε την κανέλα.

Υλικά

Για τη μουσταλευριά με μούστο

  • 1000 γρ. μούστο, έτοιμο για χρήση
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. νισεστέ ή κόρν φλάουρ

Για τη μουσταλευρικά με πετιμέζι

  • 250 γρ. πετιμέζι
  • 800 γρ. νερό
  • 95 γρ. νισεστέ ή κόρν φλάουρ
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας

Για το σερβίρισμα

  • καρύδια κοπανισμένα ή σουσάμι
  • κανέλα, σκόνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Μουσταλευριά με μούστο

  1. Βάζουμε την μισή ποσότητα του μούστου σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
  2. Αραιώνουμε το αλεύρι και το νισεστέ ή το κόρν φλάουρ με την υπόλοιπη ποσότητα του μούστου, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
  3. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η μουσταλευριά, για περίπου 20', ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Μεταφέρουμε σε πιάτα ή μπολ, πασπαλίζουμε με καρύδια ή / και σουσάμι και κανέλα. Σερβίρουμε ελαφρώς ζεστή ή κρύα.

Μουσταλευριά με πετιμέζι

  1. Αραιώνουμε το νισεστέ στη μισή ποσότητα του νερού.
  2. Το υπόλοιπο νερό το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το πετιμέζι, το ξύλο κανέλας και αφήνουμε να ζεσταθεί ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά.
  3. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και προσθέτουμε το μείγμα του αραιωμένου νισεστέ. Πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία, σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η μουσταλευριά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Μεταφέρουμε σε πιάτα ή μπολ, πασπαλίζουμε με καρύδια ή / και σουσάμι, και κανέλα. Σερβίρουμε τη μουσταλευριά ζεστή ή κρύα.

Στη μουσταλευριά με μούστο ανάλογα με την οξύτητα του μούστου μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. μέλι.