Υλικά
- 500 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι
- αλάτι
Για το πέστο βασιλικού
- 50 γρ. φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό, πλυμένα και στεγνά
- 30 γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο
- 75 γρ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο
- 25 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- ½ κ.γ. ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο
- 1-2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- φύλλα βασιλικού
- παρμεζάνα τριμμένη
Ένα λευκό Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία. Η πρότασή μας: Sauvignon Blanc - Villa Maria
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την αρωματική μακαρονάδα με πέστο βασιλικού, ετοιμάζουμε πρώτα το πέστο: Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε καλά.
- Μόλις έχουμε μια πάστα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με λεμόνι ή αλάτι.
- Βράζουμε τα λιγκουίνι σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, κρατώντας στην άκρη περίπου 1 φλ. από το νερό τους.
- Σε τηγάνι βάζουμε 1 μερίδα από τα λιγκουίνι προσθέτουμε 2 κ.σ. πέστο και 1 κ.σ. από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να πάει παντού η σάλτσα και αποσύρουμε. Ακολουθούμε τη διαδικασία για όλες τις μερίδες.
- Σερβίρουμε τα λιγκουίνι σε βαθιά πιάτα, προσθέτουμε φύλλα βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα, κατά βούληση.
- Αν θέλουμε μια vegan εκδοχή του πέστο τότε παραλείπουμε την παρμεζάνα και στη θέση της προσθέτουμε καρύδια ή διατροφική μαγιά.
- Όσο πέστο περισσέψει μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.
- Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις εμπλουτίζουμε τη μακαρονάδα με λίγο μπούκοβο.