Υλικά
  • 500 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι
  • αλάτι

Για το πέστο βασιλικού

  • 50 γρ. φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό, πλυμένα και στεγνά
  • 30 γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο
  • 25 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • ½ κ.γ. ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο
  • 1-2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • φύλλα βασιλικού
  • παρμεζάνα τριμμένη

Ένα λευκό Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία. Η πρότασή μας: Sauvignon Blanc - Villa Maria

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την αρωματική μακαρονάδα με πέστο βασιλικού, ετοιμάζουμε πρώτα το πέστο: Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε καλά.
  2. Μόλις έχουμε μια πάστα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με λεμόνι ή αλάτι.
  3. Βράζουμε τα λιγκουίνι σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, κρατώντας στην άκρη περίπου 1 φλ. από το νερό τους.
  4. Σε τηγάνι βάζουμε 1 μερίδα από τα λιγκουίνι προσθέτουμε 2 κ.σ. πέστο και 1 κ.σ. από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να πάει παντού η σάλτσα και αποσύρουμε. Ακολουθούμε τη διαδικασία για όλες τις μερίδες.
  5. Σερβίρουμε τα λιγκουίνι σε βαθιά πιάτα, προσθέτουμε φύλλα βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα, κατά βούληση.
  • Αν θέλουμε μια vegan εκδοχή του πέστο τότε παραλείπουμε την παρμεζάνα και στη θέση της προσθέτουμε καρύδια ή διατροφική μαγιά.
  • Όσο πέστο περισσέψει μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.
  • Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις εμπλουτίζουμε τη μακαρονάδα με λίγο μπούκοβο.