Υλικά
  • 8 καλαμάρια καθαρισμένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • ½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • ½ κούπα ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο, για το μαγείρεμα
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • ¼ φλ. κρασί λευκό 

Ασύρτικο & Μονεμβασιά, με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών άνθεων και mineral χαρακτήρα. Η πρόταση του WSPC: Vaptistis Λευκό Vaptistis Winery
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα καλαμάρια γεμιστά με λαχανικά, πρώτα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και την κόκκινη πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
  2. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον φρέσκο μαϊντανό. 
  3. Προσεκτικά γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα λαχανικών και ρύζι. Κλείνουμε τις άκρες τους με οδοντογλυφίδες ή σπάγκο κουζίνας.
  4. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 1/4 φλ. ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα καλαμάρια. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και  το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν καλά.
  6. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες ή τον σπάγκο και σερβίρουμε τα καλαμάρια με φρέσκο λεμόνι και έξτρα μαϊντανό αν θέλουμε.

Σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες και ντομάτες.