Υλικά
- 3 αυγά μέτρια
- 75 γρ. ζάχαρη άχνη
- 75 γρ. πετιμέζι
- 120 ml ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής μας
- 1 μήλο μεγάλο, τριμμένο και στραγγισμένο σε μια πετσέτα
- 80 γρ. αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεγάλο
- 1 γεμάτη κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. φουντούκια ανάλατα, καβουρδισμένο και χοντροκομμένα
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- μέλι
- γιαούρτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κέικ με μήλα, αποξηραμένα φρούτα και φουντούκια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τη βάση της με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Βάζουμε σε μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το λάδι, το τριμμένο μήλο, τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε ξανά.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, τα φουντούκια και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε εάν είναι έτοιμο το κέικ, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του - η λάμα θα πρέπει να βγει καθαρή. Αν όχι ψήνουμε για λίγο ακόμη.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με λίγο μέλι και γιαούρτι.
- Αν το κέικ αρχίσει να παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, το καλύπτουμε ελαφρώς με λίγο αλουμινόχαρτο.
- Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με αχλάδια αντί για μήλα. Σε αυτή την περίπτωση θα αντικαταστήσουμε το μήλο με 2 μεσαία αχλάδια.