Υλικά
  • 3 αυγά μέτρια
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 75 γρ. πετιμέζι 
  • 120 ml ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής μας
  • 1 μήλο μεγάλο, τριμμένο και στραγγισμένο σε μια πετσέτα
  • 80 γρ. αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεγάλο
  • 1 γεμάτη κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. φουντούκια ανάλατα, καβουρδισμένο και χοντροκομμένα

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • μέλι
  • γιαούρτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κέικ με μήλα, αποξηραμένα φρούτα και φουντούκια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τη βάση της με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Βάζουμε σε μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε το λάδι, το τριμμένο μήλο, τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, τα φουντούκια και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε εάν είναι έτοιμο το κέικ, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του - η λάμα θα πρέπει να βγει καθαρή. Αν όχι ψήνουμε για λίγο ακόμη.
  7. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με λίγο μέλι και γιαούρτι.
  • Αν το κέικ αρχίσει να παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, το καλύπτουμε ελαφρώς με λίγο αλουμινόχαρτο.
  • Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με αχλάδια αντί για μήλα. Σε αυτή την περίπτωση θα αντικαταστήσουμε το μήλο με 2 μεσαία αχλάδια.