Οι σπόροι τσία έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσουμε τρεις λόγους για τους οποίους αξίζει να τους εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή, αυτοί θα ήταν η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Όσο για τις θερμίδες, κάθε κουταλιά της σούπας έχει μόλις 60. Με άλλα λόγια, η τσία μειώνει το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να σε βοηθάει να χάσεις βάρος, είναι εξαιρετική τροφή για όσους γυμνάζονται και δίνει πολλή ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή κάνει καλό στην καρδιά.
Ο πιο απλός τρόπος να δοκιμάσεις τσία είναι μουλιάζοντας σπόρους σε νερό, μέχρι να διασταλούν και να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική ζελατινοειδή υφή. Βέβαια, αυτός ο τρόπος δεν είναι ιδιαίτερα δελεαστικός, γι’ αυτό και βρήκαμε μία υπέροχη συνταγή για chia pudding, που είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή γλυκίσματα όσων προσέχουν τη διατροφή τους, ενώ είναι ωραία επιλογή και για πρωινό. Για να γίνει ακόμη καλύτερο, προσθέτουμε γκρανόλα και φρέσκα φρούτα. Εμείς εδώ επιλέξαμε ακτινίδιο, που είναι ένα φρούτο το οποίο μπορείς να βρεις εύκολα στα super markets και τα μανάβικα σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά αν θέλεις μπορείς να το αντικαταστήσεις με όποιο φρούτο εποχής προτιμάς.
- ½ φλ. σπόρους chia
- 2 φλ. γάλα φυτικό της επιλογής σου
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 4 ακτινίδια
- 1 φλ. γκρανόλα
- Για την πουτίγκα με τσία (chia) βάζουμε σε ένα μπολ τους σπόρους τσία, το γάλα και το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε καλά.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Καθαρίζουμε τα ακτινίδια, πολτοποιούμε τα τρία από αυτά και κόβουμε το τέταρτο σε κυβάκια.
- Για να σερβίρουμε την chia pudding μοιράζουμε σε μπολάκια ή γυάλινα ποτήρια τα λιωμένα ακτινίδια, βάζουμε από πάνω το μείγμα της τσία, κάνουμε μία στρώση με γκρανόλα και γαρνίρουμε από πάνω με ψιλοκομμένα ακτινίδια.
Αν θέλετε να φτιάξετε chia pudding για πρωινό, μπορείτε να προετοιμάσετε αποβραδίς τους σπόρους, όπως περιγράφεται στο δύο πρώτα βήματα και να τους αφήσετε στο ψυγείο μέχρι το πρωί που θα σερβίρετε.