Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλό: καλής ποιότητας κρέας, σωστό σοτάρισμα και προσοχή στη θερμοκρασία στο τέλος, ώστε να μην κόψει η σάλτσα και να μείνει το φαγητό μας λείο και πλούσιο. Φτιάχνεται σχετικά γρήγορα και πιο εύκολα απ’ ότι φαίνεται.
Η παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί sour cream που αν δεν τη φτιάξουμε στο σπίτι, δεν τη βρίσκουμε παντού στην Ελλάδα, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα τη βρούμε ωστόσο, σε κάποια ντελικατέσεν και ενημερωμένα σούπερ μάρκετ.
- 800 γρ. μοσχάρι, φιλέτο ή νουά, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι μεσαίο, ψιλοκομμένο
- 350 γρ. μανιτάρια, λευκά ή καφέ, κομμένα σε φέτες
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 100 ml κονιάκ ή κρασί λευκό
- 200 ml ζωμό βοδινού ή λαχανικών
- 200 ml sour cream ή κρέμα γάλακτος
- 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Chardonnay με κομψά αρώματα λεμονιού, περγαμόντου και λευκών λουλουδιών, λιπαρή υφή και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Chateau Julia Chardonnay Domaine Costa Lazaridi
- Για το μοσχαράκι Στρογγανόφ στεγνώνουμε καλά το μοσχάρι με χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες, κάθετα στις ίνες του, για να παραμείνει μαλακό.
- Τοποθετούμε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ή μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και περιμένουμε να ζεσταθούν καλά.
- Προσθέτουμε το κρέας, λίγες λωρίδες κάθε φορά και το σοτάρουμε να ροδίσει. Το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και το μεταφέρουμε προσωρινά σε πιάτο.
- Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαλακώσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό και το θυμάρι.
- Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι και να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε προσεκτικά, χωρίς να βράσει, ώστε να μείνει λεία η σάλτσα. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύεται υπέροχα με πουρέ πατάτας, ρύζι, ή ζυμαρικά όπως παπαρδέλες που απορροφούν τη βελούδινη σάλτσα του.
Μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγη καυτερή πάπρικα για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
Καρολίνα Δωρίτη