Και μία συμβουλή για να πετύχεις το zero food waste: Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ιδανικό παράδειγμα για μείωση του food waste, αφού όλα τα μέρη της γαρίδας μπορούν να αξιοποιηθούν στην κουζίνα. Με τα κεφάλια και τα κέλυφη δηλαδή, μπορείτε να φτιάξετε ζωμό γαρίδας - το απόλυτο ενισχυτικό γεύσης. Θα χρειαστείτε: τα κεφάλια και τα κελύφη από 500 γρ. γαρίδες, 1 κρεμμύδι ξεφλουδισμένο, 1½ lt νερό και αλάτι.
Σε μία κατσαρόλα θα βάλετε όλα τα υλικά, φροντίζοντας το νερό να καλύπτει τα κεφάλια και τα κελύφη και θα σιγοβράσετε για περίπου 30 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη τον ζωμό να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα τον στραγγίζετε, μεταφέρετε σε παγοθήκες και τον βάζετε στην κατάψυξη. Ο ζωμός γαρίδας μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες ζυμαρικών με θαλασσινά, ριζότο, αλλά και σε γαρίδες σαγανάκι.
- 500 γρ. γαρίδες
- 3-4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ασύρτικο από τον Δομοκό, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών τα οποία συνοδεύονται από ανθικές και ορυκτές νότες. Έχει υψηλή οξύτητα και επίγευση με διάρκεια. Η πρότασή μας: Lavaro - Gkirlemis Winery
- Για τις τραγανές γαρίδες στον φούρνο πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε τα κεφάλια και το κέλυφος. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλευρώνουμε.
- Βάζουμε το λάδι σε μπολ και βουτάμε μέσα μια - μια τις γαρίδες. Τις απλώνουμε στο ταψί και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
- Καλύπτουμε τις γαρίδες με ένα ακόμη κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στο φούρνο για 5-6 λεπτά.
- Βγάζουμε το επάνω χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο γκριλ για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε πιατέλα, αδειάζουμε το ζουμί από το ταψί σε μπολ και προσθέτουμε μπούκοβο δημιουργώντας το dressing που θα συνοδεύσει τις γαρίδες.
Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Ένα πολύ σημαντικό σημείο στον καθαρισμό της γαρίδας είναι η αφαίρεση του εντέρου της. Αφού αφαιρεθεί το κεφάλι, ισιώνουμε με τα δάχτυλα τον κορμό της γαρίδας, σπάμε λίγο την ουρά και τραβάμε το έντερο από την κορυφή. Για να πιάσουμε και να τραβήξουμε το εντεράκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα.