Η συγκεκριμένη μέθοδος, όσο «μπελαλίδικη» και χρονοβόρα κι αν σου φανεί, αξίζει τον κόπο. Με λίγη υπομονή, θα φτιάξεις τηγανητές πατάτες που δε θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές ενός καλού μπιστρό - τραγανές απ' έξω, μαλακές και αφράτες μέσα.

Γιατί δουλεύει αυτή η μέθοδος; 

  • Το μούλιασμα σε παγωμένο νερό απομακρύνει το περιττό άμυλο και βοηθάει να γίνουν οι πατάτες πιο τραγανές εξωτερικά, χωρίς να «κολλάνε» μεταξύ τους στο τηγάνισμα.
  • Το σχολαστικό στέγνωμα πριν το τηγάνισμα αποτρέπει το πιτσίλισμα και διατηρεί τη θερμοκρασία του λαδιού σταθερή.
  • Το διπλό τηγάνισμα είναι το κλειδί: πρώτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να μαγειρευτούν μέσα χωρίς να σκουρύνουν και μετά σε υψηλή θερμοκρασία, για να πάρουν αυτό το χρυσαφένιο, κρουστό αποτέλεσμα.
  • Ιδανικά, χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας (160°C στο προτηγάνισμα, 190°C στο τελικό). Αν όμως δεν έχεις, μπορείς να κάνετε μια δοκιμή με ψωμί: ρίξε ένα μικρό κομμάτι λευκό ψωμί στο λάδι - αν αρχίσει να αφρίζει απαλά και να ροδίζει μέσα σε 10-12 δευτερόλεπτα, η θερμοκρασία είναι περίπου 160°C. Για το δεύτερο τηγάνισμα, το ψωμί πρέπει να ροδίζει έντονα σε 4-5 δευτερόλεπτα (190°C). Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις προσεκτικά μια πατάτα στο λάδι: αν «κάθεται» και κάνει ελάχιστες φυσαλίδες, το λάδι είναι πολύ κρύο. Αν σκουραίνει πολύ γρήγορα ή καπνίζει, το λάδι είναι υπερβολικά καυτό. Αν βγάζει αμέσως ζωηρές φυσαλίδες γύρω της, χωρίς να σκουρύνει γρήγορα, έχεις τη σωστή θερμοκρασία.
Υλικά
  • 800 γρ. πατάτες
  • νερό και πάγο
  • 1,5 lt ηλιέλαιο
  • αλάτι

Λευκό Pet Nat, Ροδίτης με πολύπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών, πεύκου, μαστίχας, ροδάκινου και κίτρου. Η πρόταση του WSPC: Αφρός Οινοποιείο Κεχρή

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις τέλειες τηγανητές πατάτες κόβουμε τις πατάτες σε στικς περίπου 1 εκ.
  2. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και πάγο και τις μουλιάζουμε για 30-60 λεπτά. Τις στεγνώνουμε σχολαστικά.
  3. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 160°C, προτηγανίζουμε τις πατάτες για 5-6 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία - η ένδειξη στο θερμόμετρο κουζίνας να δείξειςκαι 190°C - και τηγανίζουμε για άλλα 5-7 λεπτά.
  5. Αλατίζουμε και σερβίρουμε αμέσως.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε τις πατάτες μετά το τηγάνισμα με καπνιστή πάπρικα, ξερό θυμάρι ή ρίγανη, σκόρδο ή ακόμα και τριμμένη τρούφα για μια γκουρμέ εκδοχή.
  • Αποφεύγουμε να τις τηγανίζουμε σε μεγάλες ποσότητες, γιατί η θερμοκρασία του λαδιού πέφτει και οι πατάτες μαλακώνουν.