
Υλικά
- 5 ντομάτες σχετικά ώριμες
- 5 πιπεριές
- 3 μελιτζάνες
- 3 κολοκυθάκια
- 3 πατάτες
Για τη γέμιση
- 400 γρ. ρύζι για γεμιστά (φάνσυ)
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο για τη γέμιση + 50 ml για το ταψί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 250 γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα γεμιστά με μυρωδικά και γραβιέρα πλένουμε και αδειάζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια: Κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος τους, απομακρύνουμε τα σποράκια από τις πιπεριές και με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα από τα υπόλοιπα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βάζουμε τα άδεια λαχανικά σε ένα ταψί και με ένα πιρούνι τα τρυπάμε εξωτερικά σε αρκετά σημεία. Τα αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αφήνουμε στην άκρη, σε ένα μπολ με νερό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τη σάρκα από τα λαχανικά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το δυόσμο. Ρίχνουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, τη γραβιέρα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα 2/3 των λαχανικών, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει όταν ψηθεί. Ρίχνουμε πάνω από το κάθε γεμιστό 1 κ.σ. χυμό ντομάτας και κλείνουμε με τα καπάκια.
- Τοποθετούμε στα κενά, ανάμεσα από τα λαχανικά τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με τα 50 ml ελαιόλαδο και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε τα γεμιστά στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Στα 40 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Το σημαντικό είναι να μην προσθέσουμε καθόλου νερό.
Ο χυμός ντομάτας που μπαίνει στο τέλος, πάνω από τη γέμιση, της προσθέτει εκτός από έξτρα γεύση και χρώμα, υγρασία και το ρύζι ψήνεται καλύτερα.