Μπορεί να μην έχεις μπει ακόμη στη διαδικασία να το εντάξεις στην κουζίνα σου ή να έχει μπει καιρό στο ντουλάπι σου και ακόμη να περιμένει να το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή. Όμως πραγματικά, το τζίντζερ αξίζει μία ευκαιρία να μπει στη διατροφή σου, όχι για έναν, αλλά για πολλούς λόγους. 

Τι ακριβώς είναι 

Το τζίντζερ - γνωστό και ως πιπερόριζα - αποτελεί τη ρίζα του φυτού Zingiber officinale. Η καλλιέργειά του γίνεται κατά βάση στην Ασία, με την Ινδία να κρατάει τα πρωτεία στην παραγωγή του. Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας μάλιστα, η φρέσκια πιπερόριζα είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην προετοιμασία φαγητών με λαχανικά και φακές, ενώ τόσο φρέσκια, όσο και αποξηραμένη, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο τον χειμώνα ως μπαχαρικό για τον καφέ και διάφορα αφεψήματα. Έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα, πικάντικο, το οποίο ταυτόχρονα παραπέμπει στο άρωμα του λεμονιού, ενώ δίνει μια χαρακτηριστική σπιρτάδα σε όποια συνταγή προστεθεί.

Τα οφέλη για την υγεία 

Εκτός από τον πολύπλευρο χαρακτήρα που έχει η χρήση του, το στοιχείο αυτό χαρακτηρίζει και τα οφέλη του για τον οργανισμό. Ίσως τα πιο γνωστά να είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, που συμβάλλουν στην πρόληψη ακόμη και σοβαρών ασθενειών και κάποιων μορφών καρκίνου, όπως και το γεγονός ότι αποτελεί έναν δυναμικό σύμμαχο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, χάρη σε συγκεκριμένο ένζυμο το οποίο διαθέτει, βοηθά σε εντερικά προβλήματα και μειώνει φούσκωμα και αέρια, ενώ βοηθά και στην πέψη. Μετά από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, λέγεται επίσης ότι το τζίντζερ είναι ικανό να βοηθήσει στη μείωση των μυϊκών πόνων. 


Πού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και πώς

Και εδώ μπορείς να καταλάβεις ότι το τζίντζερ αποτελεί πραγματικά ένα πολυεργαλείο στην κουζίνα σου. Για παράδειγμα, φέτες από ρίζα τζίντζερ μπορούν να μπουν στο ζεστό τσάι, ιδανικά με λίγο χυμό λεμονιού, ως καθημερινό boost για τον οργανισμό. Σημείωσε μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο αφέψημα βοηθάει και στη μείωση του αισθήματος ναυτίας.

Επίσης, το τριμμένο τζίντζερ ταιριάζει σε μαρινάδες ή σάλτσες και σε πιάτα με κάρι. Ταιριάζει σε λαχανικά, κρεατικά, ακόμη και θαλασσινά, δίνοντάς τους άρωμα, μία ελαφριά πικάντικη γεύση και βέβαια όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. 

Τζίντζερ

Επιπλέον, μπορείς να το προσθέσεις σε smoothies ή χυμούς, για να τους δώσεις μια σπιρτάδα.

Αν προμηθευτείς αποξηραμένο τζίντζερ, αρκεί απλώς να ρίξεις μία μικρή ποσότητα στις παρασκευές σου, όπως θα έκανες με οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό. Αν πάλι διάλεξες το φρέσκο, τότε πρέπει να αφαιρέσεις τη φλούδα πριν το χρησιμοποιήσεις.
Όσον αφορά στην αποθήκευσή του τέλος, φρόντισε να το τοποθετήσεις σε μία κλειστή σακούλα όπου θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό, ακόμη και εκτός ψυγείου.