
Αν συχνάζεις σε ασιατικά εστιατόρια σίγουρα έχεις ακούσει ή δοκιμάσει την πάστα miso, ακόμη και αν δεν γνωρίζεις καν τι είναι, ενώ το πιθανότερο είναι να την έχεις συναντήσει σε σούπες και σε σάλτσες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι το γεγονός ότι εκτός από τη γεύση που δίνει ως προσθήκη σε διάφορες εξωτικές συνταγές, ακόμη και την υφή, αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Και αυτό οφείλεται βέβαια στα φασόλια σόγιας, τα οποία αποτελούν τη βάση της.
Πώς φτιάχνεται
Κύρια διαδικασία για την παραγωγή της είναι η ζύμωση με ειδικά ένζυμα, γι’ αυτό και ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για το τελικό αποτέλεσμα. Η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής miso μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες, ακόμη και χρόνια. Όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος ζύμωσης των φασολιών σόγιας, τόσο πιο έντονα αρωματισμένη θα είναι η πάστα miso που θα δημιουργηθεί. Αντίθετα, μία πιο σύντομη ζύμωση θα την κάνει αρκετά πιο ελαφριά, ενώ διαφοροποίηση υπάρχει και στο χρώμα - όσο περνούν τα χρόνια, σκουραίνει όλο και περισσότερο.
Πρέπει να ξέρεις επίσης ότι άλλα συστατικά όπως κριθάρι, ρύζι και φαγόπυρο μπορούν να προστεθούν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, για να δώσουν διαφορετικές γεύσεις, ενώ σημασία έχει επίσης και το αλάτι. Πάντως, σε γενικές γραμμές η miso διακρίνεται από την αλμυρή της γεύση.
Πού θα τη βρεις
Ακόμη και η κλασική και πιο ευρέως γνωστή εκδοχή της πάστας miso είναι σπάνιο να βρεθεί στα σούπερ μάρκετ. Καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε καταστήματα που πουλούν ασιατικά προϊόντα, ώστε να βρεις τόσο την κλασική miso, όσο και διάφορες παραλλαγές της.
Αν θέλεις να πειραματιστείς στο σπίτι, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για κρεμώδεις σούπες με ασιατικές επιρροές ή σάλτσες, ακόμη και μαρινάδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρεατικά και λαχανικά. Στα ασιατικά εστιατόρια πάντως, η σούπα miso αποτελεί must ως ορεκτικό.