Ιδιαίτερη και λαμπερή αυτή η εβδομάδα, αφού είναι αυτή των Χριστουγέννων. Η σωστή προετοιμασία των γευμάτων λοιπόν δεν συνίσταται απλά, αλλά είναι υπέρ-απαραίτητη για να μην πελαγώσουμε και να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, απολαμβάνοντας τις στιγμές με τους αγαπημένους μας, αλλά και τις υπόλοιπες μέρες της γιορτινής εβδομάδας. Λίγο detox λοιπόν - από τα πολλά κρεατικά -θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όταν δεν έχουμε γιορτινό τραπέζι, όσο μπορούμε, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει μη απολαυστικό φαγητό. Πιάσε τις κουτάλες και ας ξεκινήσουμε να δημιουργούμε.
Δευτέρα - Φακές σούπα, η κλασική συνταγή
Ξεκινάμε την εβδομάδα με δυναμωτικές και παραδοσιακές φακές σούπα. Εδώ τις φτιάχνουμε όπως τις ξέρουμε όλοι, γιατί κάποιες συνταγές, όπως αυτή, καλό είναι να τις αφήνουμε όπως τις μάθαμε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας.
Τρίτη (Παραμονή Χριστουγέννων) – Ένα γιορτινό μενού για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων
Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αποτελεί στην ουσία την επίσημη έναρξη της γιορτινής περιόδου και, όπως και να το κάνουμε, πρέπει να είναι μεγαλοπρεπές και να τα έχει όλα.
Για αρχή: Πατάτες γκρατέν με γραβιέρα και μυρωδικά
Αυτή η εύκολη, απλή συνταγή για comfort πατάτες γκρατέν με γραβιέρα και μυρωδικά θα ενθουσιάσει και εσένα και τους καλεσμένους σου και θα ανοίξει την όρεξη για όσα θα ακολουθήσουν.
Σαλάτα: Χειμωνιάτικη σαλάτα με ψητή κολοκύθα και ανθότυρο
Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου με πολλούς τρόπους - από πίτες και ριζότο, μέχρι υπέροχες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι. Ε, σε αυτή παντρεύεται με ανθότυρο, πρασινάδες, κρεμμύδι και ρόδι και δημιουργεί μία πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων.
Το κυρίως: Γιορτινό χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα από το Πήλιο
Σε πολλά χωριά του Πηλίου σερβίρουν αυτό το νόστιμο και μελωμένο χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα το βράδυ των Χριστουγέννων. Γίνεται και με κοτόπουλο, αντί για χοιρινό. Ε, φτιάξε το λοιπόν και θα μας θυμηθείς.
Για επιδόρπιο: Χριστουγεννιάτικος κορμός black forest
Θα γίνουμε γραφικοί αν πούμε ότι πάντα υπάρχει χώρος για γλυκό; Ας γίνουμε, γιατί ισχύει πάντα. Και τι καλύτερο από το να φτιάξεις έναν χριστουγεννιάτικο κορμό με γεύση black forest για το βράδυ του ρεβεγιόν; Άλλωστε τα συνδυάζει όλα. Εμφάνιση, γεύση, είναι σωστό στολίδι για το τραπέζι σου.
Τετάρτη (Ανήμερα Χριστουγέννων) – Ολοκληρωμένο μενού για την πιο όμορφη μέρα του χρόνου
Η μέρα όπου συναντιέσαι γύρω από το τραπέζι με τους αγαπημένους σου έφτασε. Το γιορτινό τραπέζι πρέπει να έχει ποικιλία, νοστιμιά, μα πάνω απ’ όλα ζεστασιά. Πάρε εδώ μερικές ιδέες και καλά μαγειρέματα.
Για αρχή: Τάρτα με μανιτάρια και φινόκιο αλα blind baking
Για κάποιους τα ορεκτικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ίσως πιο σημαντικά ακόμη και από τα κυρίως. Γι’αυτό βάζουμε στη μέση μία λαχταριστή, χειμερινή τάρτα με μανιτάρια και φινόκιο που θα κάνεις εύκολα με την τεχνική του blind baking.
Η σαλάτα: Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με παντζάρια, πορτοκάλι και μπλε τυρί
Αυτή η γιορτινή σαλάτα με παντζάρια, πορτοκάλι και Castello Danablu Μπλε Τυρί είναι γεμάτη χρώματα, αρώματα και πλούσια γεύση.
Το κυρίως: Γαλοπούλα γεμιστή κλασική, μαριναρισμένη σε άλμη
Αν υπάρχει κάποια μέρα που να είναι η απόλυτη μέρα της γαλοπούλας στον φούρνο, είναι αυτή. Για κυρίως ετοιμάζουμε την κλασική γαλοπούλα με γέμιση, μαριναρισμένη σε άλμη.
Επιδόρπιο: Vegan σοκολατένιο cheesecake ψυγείου
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κλείνει μοναδικά με ένα ανάλαφρο, κρεμώδες και δροσερό γλυκό που μας παίρνει όλη τη γεύση από τα αλμυρά που προηγήθηκαν. Και επειδή το ρεβεγιόν παίξαμε με χριστουγεννιάτικο κορμό, ένα σοκολατένιο cheesecake ψυγείου, που είναι ανάλαφρο και ταυτόχρονα νόστιμο, αποτελεί την ιδανική επιλογή.
Πέμπτη: Εύκολη συνταγή για τηγανητό ρύζι με γαλοπούλα που περίσσεψε
Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων είναι αυτή των leftovers, όλοι το ξέρουν αυτό. Επίσης, μετά από τόσο μαγείρεμα θέλουμε κάτι όσο το δυνατόν απλό και γρήγορο. Ε, εδώ χρησιμοποιούμε απλώς ρύζι, απλά υλικά και γαλοπούλα που περίσσεψε από τη μέρα των Χριστουγέννων. Και νόστιμο και zero waste!
Παρασκευή - Cacio e Pepe: Η διάσημη ιταλική μακαρονάδα που γίνεται με μόλις 2 υλικά
Η ιταλική μακαρονάδα Cacio e Pepe είναι απίστευτα κρεμώδης και φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Είπαμε ότι αυτές τις μέρες ανάμεσα στις γιορτινές, θέλουμε γεύματα απλά και χωρίς να απαιτούν χρόνο στην κουζίνα. Εδώ χρειάζεσαι μόνο δύο υλικά και έχεις μία πεντανόστιμη μακαρονάδα στο πι και φι.
Σάββατο - Ψάρι μπιάνκο: Η διάσημη κερκυραϊκή συνταγή
Το Σάββατο φτιάχνουμε ψάρι μπιάνκο, τη λεμονάτη συνταγή που αποτελεί παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας. Στην κατσαρόλα, μαζί με το ψάρι και τις πατάτες, μπαίνουν μπόλικο σκόρδο και λεμόνι, που δίνουν έναν υπέροχο και γευστικό ζωμό.
Κυριακή – Μενού με τα όλα του για την τελευταία μέρα της εβδομάδας
Τι και αν φάγαμε βρε αδερφέ αυτή την εβδομάδα, Κυριακή είναι, να μην το ρίξουμε λίγο έξω; Εντάξει, όχι και πολύ, αλλά η Κυριακή αξίζει πάντα να της φέρεσαι όπως σου φέρεται και γι’ αυτό στρώνουμε τραπέζι με πρώτο πιάτο, κυρίως και βέβαια γλυκάκι.
Για αρχή: Σαλάτα σπανάκι με παντζάρια, πορτοκάλι και φέτα
Εύκολη, δροσιστική και χορταστική αυτή η πράσινη σαλάτα με παντζάρι, πορτοκάλι και φέτα είναι ιδανική για να συνοδεύσεις το φαγητό σου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Για κυρίως: Μαμαδίστικο κριθαράκι με κιμά
Τα παιδιά αγαπούν τα μακαρόνια με κιμά, ωστόσο το κριθαράκι είναι μία ωραία και εύκολη εναλλακτική, ενώ μαζί με μερικά ενδιαφέροντα twists, ανανεώνει την όρεξη, προσθέτοντας γεύση αλλά και κρυφές βιταμίνες σε όσους είναι «τσακωμένοι» με τα λαχανικά.
Το γλυκάκι που λέγαμε: Μους σοκολάτας με αβοκάντο χωρίς ζάχαρη
Κρέμες παιδιά, δροσερές και ελαφριές. Τρως και το γλυκό σου, αλλά αποφεύγεις και τα πιο βαριά υλικά (που κατά τα άλλα σίγουρα θα φας τις γιορτινές μέρες). Ό,τι «σώσουμε» λοιπόν, καλό είναι. Εδώ φτιάχνουμε μους σοκολάτα με αβοκάντο, χωρίς ζάχαρη, εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία, με ελάχιστα υλικά.