Η Πρωτοχρονιά συνδυάζει τη χαρά με την παράδοση και το τραπέζι παίζει τον κύριο ρόλο στη δημιουργία της ζεστής, γιορτινής ατμόσφαιρας. Με πρωταγωνιστή το κρέας, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε αξέχαστες γευστικές στιγμές για την οικογένεια και τους φίλους μας.
Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έξι συνταγές με χοιρινό, μοσχάρι ή κυνήγι, που ταιριάζουν ιδανικά σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Και για να μη σας δεσμεύσουμε ούτε στον τρόπο μαγειρέματος, έχουμε μία εναλλακτική για τον φούρνο και μία για την κατσαρόλα, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.
Το χοιρινό στο γιορτινό τραπέζι
Πορκέτα με κρατσανιστή πέτσα και αρωματική γέμιση
Κάθε μπουκιά κρατσανιστής πορκέτας είναι γιορτή! Πορκέτα λέγεται το κομμάτι της κοιλιάς μαζί με το φιλέτο της μπριζόλας, το λίπος και την πέτσα. Για να γίνει τέλεια, επιλέγουμε το σωστό κομμάτι κρέατος, το οποίο προετοιμάζουμε με υπομονή και ψήνουμε στον οικιακό μας φούρνο ακολουθώντας τις οδηγίες.
Χοιρινό πρασοσέλινο
Σε αυτή την εκδοχή του το χοιρινό γίνεται στην κατσαρόλα και δημιουργεί ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Συνδυάζεται μοναδικά με τα πράσα και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Σίγουρα αν το φτιάξεις θα εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου την Πρωτοχρονιά καθώς δεν υπάρχει κανείς που δεν αγαπά τόσο νόστιμες και μαμαδίστικες γεύσεις.
Δύο εντυπωσιακά πιάτα με μοσχάρι
Μοσχάρι Wellington
Το μοσχάρι Wellington θα χρειαστεί αρκετή προετοιμασία και εσύ θα περάσεις κάποια ώρα στην κουζίνα, το αποτέλεσμα όμως θα σε δικαιώσει και ίσως σε κάνει να το καθιερώσεις για τα γιορτινά σου καλέσματα.
Μοσχάρι με κυδώνια, μαυροδάφνη και ρόδι
Στην κατσαρόλα μπορείς να φτιάξεις αυτή την εκδοχή του μοσχαριού, η οποία ταιριάζει εξαιρετικά στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρέας μελώνει με τη μαυροδάφνη και τα αρωματικά κυδώνια δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σκέτο λουκούμι. Αποτελεί μάλιστα ιδανική επιλογή για τις γιορτές αφού μπορεί να συνοδευτεί από ό,τι είδους γαρνιτούρα θέλει ο καθένας και υπάρχει στο μενού.
Το κυνήγι είναι σταθερά καλή επιλογή για τα γιορτινά τραπέζια
Πάπια γεμιστή
Για εσένα που θέλεις να τολμήσεις φέτος την Πρωτοχρονιά υπάρχει η επιλογή της πάπιας. Στον φούρνο σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή της γίνεται γεμιστή με κιμά, συκωτάκια πουλιών, δαμάσκηνα, κάστανα και μπαχαρικά. Σίγουρα θα πρωτοτυπήσεις φέτος τις γιορτές και μάλιστα χρειάζεται να ξέρεις πως το τελικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει τόσο από τις δικές γεύσεις.
Αγριογούρουνο μπρεζέ στη γάστρα
Στις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που φτιάχνονται στην κατσαρόλα σίγουρα ανήκει η συγκεκριμένη συνταγή με αγριογούρουνο. Μάλιστα με αυτή την τεχνική μαγειρικής μπρεζέ κατά την οποία το φαγητό θωρακίζεται με σοτάρισμα να πάρει χρώμα και ύστερα, αργομαγειρεύεται σε σκεύος κλειστού τύπου, όπως η γάστρα, παρουσία κάποιου υγρού το κρέας καταλήγει ζουμερό και νόστιμο - ακόμη και όταν πρόκειται για αγριογούρουνο.