Έχει περάσει ένας αιώνας από τα γεγονότα που περιγράφει ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ στα απομνημονεύματά του A Moveable Feast. «Πεινούσες πολύ όταν δεν έτρωγες αρκετά στο Παρίσι», έγραφε, αναφερόμενος στη γοητεία των ανθρώπων που «έτρωγαν έξω, σε τραπέζια στο πεζοδρόμιο, ώστε να βλέπεις και να μυρίζεις το φαγητό». Αυτή η αίσθηση παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα - και είναι ακόμη πιο απολαυστική, αρκεί να ξέρεις πού να πας. 

Ένα κρίσιμο ερώτημα για κάθε ταξιδιώτη στην Πόλη του Φωτός (αλλά και για αρκετούς ντόπιους) είναι «ποια είναι τα καλύτερα μέρη για φαγητό αυτή τη στιγμή;». Εδώ έρχεται ο παρακάτω οδηγός να σε βοηθήσει να βρεις τα τραπέζια που αξίζουν τον χρόνο και τα χρήματά σου σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις του κόσμου.

Δεν έχεις κάνει κράτηση; Κανένα πρόβλημα. Έχεις περιορισμένο budget; Αυτές οι προτάσεις τα καλύπτουν όλα! Από τα πιο νέα εστιατόρια στο Παρίσι, μέχρι επαγγελματικά γεύματα και προσιτές επιλογές, ιδού πέντε ξεχωριστά εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσεις αυτή την περίοδο.

Νέα Άφιξη: Irwin, 8ο διαμέρισμα

Στην καρδιά του εύπορου 8ου διαμερίσματος του Παρισιού - μέσα στο «Χρυσό Τρίγωνο» που περικλείεται από τρεις φημισμένες λεωφόρους - βρίσκεται το πρώτο εστιατόριο του σεφ Irwin Durand. Ο χώρος είναι μινιμαλιστικός και μοντέρνος, με μια ζεστή σάλα μόλις 22 θέσεων και ένα πιο «αποκλειστικό» τραπέζι του σεφ για οκτώ άτομα, που βλέπει απευθείας στην κουζίνα, προσφέροντας μια εμπειρία πρώτης γραμμής.

Ο σεφ παρουσιάζει πιάτα που τιμούν τοπικές πρώτες ύλες σε μενού γευσιγνωσίας. τα οποία αλλάζουν συχνά και περιλαμβάνουν από τρία έως επτά πιάτα (κόστος: 68–160 ευρώ). Ανάμεσα σε αυτά θα βρεις πράσινα σπαράγγια με μαγιονέζα λεμονιού-θυμαριού και σιγομαγειρεμένο γλυκάδι μοσχαριού σε συμπυκνωμένο ζωμό, συνοδευόμενο από λαχανικά. Η λίστα κρασιών του σομελιέ Mickaël Larrive είναι εξαιρετικά επιμελημένη, με ποικιλία από σαμπάνιες και κρασιά Βουργουνδίας.

Χωρίς κρατήσεις: Freddy’s, 6ο διαμέρισμα

To Freddy’s είναι ένα μέρος όπου ρέει το κρασί και οι ξένοι γίνονται φίλοι. Κρυμμένο σε έναν ζεστό δρόμο, τη Rue de Seine, αυτό το γεμάτο ζωντάνια μαγαζί δεν δέχεται κρατήσεις και λειτουργεί μόνο με σειρά προτεραιότητας - στην πραγματικότητα, δεν έχει καν τηλέφωνο.

Το μενού αλλάζει συνεχώς και περιλαμβάνει περίπου δώδεκα εποχιακά μικρά πιάτα - από θαλασσινά και λαχανικά μέχρι κρέατα και γλυκά. Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, με ξύλινο μπαρ που φωτίζεται απαλά, πέτρινους τοίχους και vintage σκαμπό, ενώ οι θαμώνες κάθονται κατά μήκος του πάγκου, μόλις λίγα βήματα από την ανοιχτή κουζίνα. Στο μενού αυτή την περίοδο θα βρεις σαλάτα χταπόδι με πατάτες και σπιτική ρικότα (16€), καθώς και τατάκι μόσχου με φρέσκα κρεμμυδάκια σε σάλτσα στρειδιών με σκόρδο (13€). Ένα από τα δυνατά σημεία του Freddy’s είναι και η εξαιρετική επιλογή κρασιών, καθώς οι ιδιοκτήτες διατηρούν και τη boutique κάβα La Dernière Goutte, σε απόσταση αναπνοής.

Budget friendly επιλογή: Bouillon Julien, 10ο διαμέρισμα

Ένα αριστούργημα της αρ νουβό αισθητικής, το Bouillon Julien σερβίρει παραδοσιακή γαλλική κουζίνα σε προσιτές τιμές. Έχοντας χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, το εστιατόριο διαθέτει μία από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες εστίασης στο Παρίσι, με ζωγραφισμένα στο χέρι πάνελ, μοτίβα με παγώνια, βιτρό παράθυρα και ένα μπαρ από κουβανέζικο μαόνι. Βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα, μια περιοχή που εκσυγχρονίζεται ραγδαία, αλλά παραμένει ακόμα προσβάσιμη. Το εστιατόριο είναι γνωστό και ως αγαπημένο στέκι θρύλων, όπως η Édith Piaf και ο εραστής της, πρωταθλητής πυγμαχίας Marcel Cerdan, ο οποίος φημολογείται ότι προτιμούσε το τραπέζι Νο 24.

Παρά τη μεγαλοπρέπειά του το Bouillon Julien παραμένει πιστό στις ρίζες του, ακολουθώντας το μότο: «όμορφο, καλό, φθηνό». Ενσαρκώνει πλήρως το πνεύμα των bouillons - λαϊκών εστιατορίων που προσφέρουν γαλλικές κλασικές συνταγές σε χαμηλές τιμές. Τα τελευταία χρόνια, τα bouillons έχουν γνωρίσει μεγάλη αναβίωση χάρη και στα social media. Η επιτυχία του Julien δεν αποτελεί έκπληξη, αφού συνδυάζει εντυπωσιακό χώρο, νόστιμο φαγητό και πολύ προσιτές τιμές. Στο μενού θα βρεις ορεκτικά όπως πράσα με βινεγκρέτ και φουντούκια (3,90€), ή τερίνα από κουνέλι με κρασί Muscadet και σχοινόπρασο (4,30€), ενώ τα κυρίως περιλαμβάνουν ψητή τσιπούρα ολόκληρη με λάδι λεμονιού και πουρέ καρότου (14€). Ευτυχώς, το μαγαζί δέχεται και κρατήσεις, αλλά και περαστικούς χωρίς κράτηση.

Επαγγελματικό γεύμα: Drouant, 2ο διαμέρισμα

Βρίσκεται στην περιοχή της Όπερας - εκεί όπου εδρεύουν μεγάλες εταιρείες όπως η Danone και η BNP Paribas - και σε προσελκύει με την πλούσια art deco αισθητική του: ξυλόγλυπτα εποχής, μωσαϊκά δάπεδα και αυθεντική παρισινή ατμόσφαιρα. Η διαρρύθμιση περιλαμβάνει έναν ευρύχωρο χώρο στο ισόγειο, ιδανικό για επαγγελματικά ραντεβού, καθώς και ιδιωτικές τραπεζαρίες.

Ο σεφ Romain Van Thienen τιμά την κλασική γαλλική μπρασερί, παρουσιάζοντας τα πιάτα με δημιουργικότητα: σκέψου φιλέτο γλώσσας με βούτυρο (sole meunière), vol-au-vent (σφολιατένια καλαθάκια) γεμισμένα με πουλερικά και μανιτάρια και τη θρυλική «μαντλέν» του Προυστ σε μια σύγχρονη εκδοχή. Υπάρχουν καθημερινές σπεσιαλιτέ, μενού τριών πιάτων για μεσημεριανό (45€), καθώς και à la carte επιλογές. Από τα πιο εντυπωσιακά πιάτα είναι το μοσχαρίσιο ταρτάρ (38€), το οποίο ετοιμάζεται μπροστά στον πελάτη και το καρέ αρνιού με πουρέ μπρόκολου, πέστο βοτάνων και ελιές Καλαμών (48€).

Και φυσικά, υπάρχει και το κρασί. Με πάνω από 10.000 φιάλες στην κάβα του εστιατορίου, η λίστα αποτελεί όνειρο για οινόφιλους, συνδυάζοντας σπάνιες ετικέτες με ανεξερεύνητους θησαυρούς που σερβίρονται και σε ποτήρι.

Για τους λάτρεις των αμερικάνικων γεύσεων: La Renommée, 1ο διαμέρισμα

Το La Renommée είναι το σημείο όπου η Νέα Υόρκη συναντά το Παρίσι της Belle Époque. Ο τοπικός οδηγός Dine το περιγράφει ως το νέο αγαπημένο τραπέζι των Αμερικανών στο Παρίσι. Το εστιατόριο έχει το στυλ ενός παριζιάνικου ονείρου, με ιστορική πρόσοψη που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και εκπέμπει ρετρό πολυτέλεια με σκοτεινά ξύλινα πάνελ, μπαρόκ πίνακες και δερμάτινους καναπέδες. Είναι θεατρικό, αλλά με αβίαστο τρόπο. Το μενού περιλαμβάνει κλασικά πιάτα με αμερικανική αυτοπεποίθηση και τιμές που τραβούν την προσοχή: μπριζόλα New York strip παλαιωμένη για 42 ημέρες με σάλτσα béarnaise (95,95€) και γλώσσα Dover σε βούτυρο και λεμόνι (75,95€). Η λίστα με τα κοκτέιλ δίνει έμφαση σε ευφάνταστα martini και negroni, ενώ η εκτενής οινική λίστα περιλαμβάνει και επιλεγμένες ετικέτες από τον Νέο Κόσμο.

Στο υπόγειο βρίσκεται το lounge Maud, το οποίο προσφέρει ένα πιο περιορισμένο μενού σε ένα speakeasy σκηνικό ντυμένο με βελούδο - ιδανικό για ποτά αργά το βράδυ.

Πηγή: The Washington Post