Όταν μιλάμε για γαλλική γαστρονομία, το μυαλό μας πάει αυτόματα σε λευκά τραπεζομάντιλα, πλούσιες σάλτσες και αυστηρούς κανόνες. Όμως, η γαλλική κουζίνα δεν είναι μόνο αυτό. Πλέον υπάρχουν μαγαζιά στην Αθήνα που παίζουν με τις υφές και τις τεχνικές στα πιάτα τους, επενδύουν σε κλασικές συνταγές με twist, τολμούν με fusion στοιχεία και σου συστήνουν τη γαλλική κουζίνα με έναν πολύ πιο προσιτό -στις γεύσεις κυρίως- τρόπο. Εστιατόρια που μπορείς να επισκεφτείς για brunch ή για μια ιδιαίτερη περίσταση σε περιμένουν να ανακαλύψεις πόσο νόστιμη όντως μπορεί να είναι η γαλλική γαστρονομία χωρίς να χάνει κανένα στοιχείο από την αυθεντικότητά της.
Γράφουν οι: Νάντια Λιαργκόβα, Νίκη Μηταρέα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Ιωάννα Σταμούλου
Σπύρος και Βασίλης
Όταν σκέφτεσαι πού θα φας γαλλική κουζίνα στην Αθήνα, το Σπύρος και Βασίλης είναι ένα από τα πρώτα εστιατόρια που σου έρχονται στο μυαλό. Πέρυσι έκλεισε τα 50 χρόνια λειτουργίας, όμως, συνεχίζει ακάθεκτο με νεανική ορμή το ταξίδι του στο χρόνο. Η μυρωδιά από βούτυρο και σκόρδο είναι πάντα εκεί να σου σπάει τη μύτη πριν ακόμα περάσεις την πόρτα του, το σκηνικό της σάλας έχει ανανεωθεί με σεβασμό στην κλασική υπόσταση του Σπύρος και Βασίλης όμως το μενού πάνω κάτω παραμένει το ίδιο, με μικρές αλλαγές. Κάποια πιάτα σταμάτησαν, κάποια προστέθηκαν. Όμως το σκορδόψωμο, η κρεμμυδόσουπα, τα βατραχοπόδαρα, τα σαλιγκάρια αλα μπουργκινιόν, η νισουάζ, το tartar μοσχαριού, το φιλέτο palliard, τα bitoque a la russe και φυσικά η entrecote cafe de paris είναι πάντα εδώ. Όπως και οι crepes suzette, το προφιτερόλ και το soufflé σοκολάτας για δύο άτομα που πρέπει να παραγγείλεις από νωρίς για να το φας ζεστό μόλις βγει από το φούρνο. Ι.Σ.
Σπύρος και Βασίλης. Λάχητος 5, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210-72.37.575
Blue Pine
Λειτουργεί ανελλιπώς από το 1961 και από τις φερφορζέ καρέκλες του, που υπάρχουν ακόμα στον κήπο, έχει περάσει όλη η αριστοκρατική Αθήνα. Ο ιδρυτής του άλλωστε, Αλέξανδρος Γλωσσώτης, ήθελε να φτιάξει ένα εστιατόριο στα πρότυπα των αυστριακών σαλέ, εξού και το μεγάλο τζάκι με την ξύλινη επένδυση στην εσωτερική σάλα. Το Blue Pine, που πήρε το όνομά του από ένα είδος πεύκου που υπάρχει στην κατάφυτη αυλή του και που το χειμώνα μοιάζει να παίρνει ένα χρώμα οινοπνευματί, είναι πάντα μια σίγουρη επιλογή όταν θέλεις να ξεφύγεις από το κέντρο και την πολυκοσμία και να απολαύσεις ένα φιλέ μινιόν. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου, απόλαυσα μια υπέροχη αντρεκότ με σος Cafe de Paris, τις απαραίτητες λεπτοκομμένες και τραγανές πατάτες τηγανητές και μια φανταστική πράσινη σαλάτα με αβοκάντο. Στο μενού υπάρχουν σούπες για κάθε γούστο, με φαβορί τη γαλλική κρεμμυδόσουπα, φιλέτα και εντρεκότ με διάφορες σος (επιμένω για την Cafe de Paris), μπουτάκια βατράχων και σαλιγκάρια για τους μυημένους, αλλά και τα αγαπημένα μου μανιτάρια προβενσάλ, που είναι σοταρισμένα με σκόρδο και ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν το δείπνο σου χωρίς να σε βαρύνουν. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Σωτήρης Κώτσης και η οικογένειά του που συνεχίζουν το εστιατόριο φροντίζουν σαν υποδειγματικοί οικοδεσπότες να σε κάνουν να νιώθεις πάντα ξεχωριστός, ενώ η διαρρύθμιση του εξωτερικού χώρου είναι τέτοια που το καθιστά ιδανικό σημείο για πιο πριβέ καταστάσεις. Ναι, ακόμα και τον χειμώνα, πόσο μάλλον τώρα την άνοιξη, είναι πολύ πιο όμορφα να ζητήσεις τραπέζι στον κήπο. Όλος ο κήπος είναι σκεπασμένος και ολόγυρά σου υπάρχουν σόμπες και λαμπάκια που ζεσταίνουν τον χώρο και τον γεμίζουν θαλπωρή. Στο τέλος, αν είσαι τυχερός, θα ζητήσεις προφιτερόλ, με σου γεμισμένα με παγωτό βανίλια και θα φύγεις με τη σκέψη ότι δεν έχεις φάει καλύτερο στη ζωή σου. Ν.Λ.
Blue Pine. Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, τηλ. 210-80.77.745
L' Abreuvoir
Το 1965, ο Αλέξης Κώτσης, άνοιξε στην τότε μικρή μας πρωτεύουσα, το πρώτο γαλλικό μπιστρό μαζί και μια διεθνή σελίδα στα γαστρονομικά χρονικά της πόλης. Από τότε, το προφίλ του κολωνακιώτικου Abreuvoir, δεν έχει αλλάξει και πολύ. Στο κλασικό εσωτερικό ή στη δροσερή καλοκαιρινή του αυλή, θα συναντήσεις το ίδιο αστικό και ξεχωριστό κοινό, εκείνο που παίζει στα δάχτυλα τη γαλλική παράδοση, την καλή Old Athens που δεν θέλει να φαίνεται και μένει πιστή στις κλασικές αξίες. Στα χέρια της δεύτερης γενιάς, του Σπύρου και της Κλαίρης, η γαλλική κουζίνα εδώ ανθίζει και μέσα από ένα μενού που δουλεύεται για πολλές δεκαετίες, αποκτά την απόλυτη, την ιδανική της νοστιμιά. Αν κάτι σε φέρει ως εδώ, είναι πρωτίστως η άψογη εκτέλεση ενός φιλέτου Καφέ ντε Παρί με την πιο γαλλίδα, αυθεντική, ψιλοκομμένη, τραγανή pomme allumettes-πατάτα στην πιο φίνα ελληνική εκδοχή της. Το φιλέτο ταρτάρ κόβεται στο χέρι και φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη, τα σαλιγκάρια Bourguignon μοσχοβολούν Παρίσι, καλό βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό, αθάνατες συνταγές, όπως η κρεμμυδόσουπα, το τουρνεντό Ροσίνι, η ανεπανάληπτη τερίνα φουα-γκρα ή μια αντρεκότ με μπεαρνέζ, ακολουθούν τον κανένα της επιτυχίας όπως τον έχουν ορίσει οι Γάλλοι: καλό εστιατόριο είναι αυτό που επιμένει στο ίδιο μενού μέχρι να αγγίξει την τελειότητα που φέρνει η επανάληψη και ο χρόνος. Αυτήν που θα διαπιστώσεις σε ένα σουφλέ σοκολάτα που ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας αλλά και στο υπέροχο προφιτερόλ του τέλους. Ε.Π.
L' Abreuvoir. Ξενοκράτους 51, τηλ. 210.72-29-061
Tartare
Αν κάτι χαρακτηρίζει τα πιάτα του Tartare στη Γλυφαδα είναι η σταθερή ποιότητα και η εξαιρετική γευστική τους φινέτσα που το έχουν αναδείξει σε κλασική αξία με διαχρονικότητα για περισσότερα από 25 χρόνια. Στη λιτή και καλόγουστη ατμόσφαιρα του χώρου συμβάλουν τα ευχάριστα γήινα χρώματα και ο φωτισμός που παίζει σε ζεστούς τόνους και αναδεικνύει την κομψότητα της απαστράπτουσας art de la table. Το σήμα κατατεθέν του μενού είναι η αρωματική και γευστική sauce Cafe de Paris που η συνταγή της είναι επτασφράγιστο μυστικό. Το «θεϊκό» πατέ, η λεπτότητα του φουαγκρά, τα σαλιγκάρια μπουργκινιόν αλλά και οι αυθεντικές κρέπες με τυρί ή σπανάκι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές από τον κατάλογο των ορεκτικών τόσο για τους καινούργιους όσο και για τους μυημένους θαμωνες. Τα κύρια πιάτα του μενού είναι συγκεκριμένα: φιλέτο από κρέας ή κοτόπουλο, entrecote που συνοδεύονται από εξαιρετικές κλασικές γαλλικές σος, πάπια με πορτοκάλι, καθώς και λίγες επιλογές σε φρέσκο ψάρι. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η μαεστρία και η ακρίβεια που είναι ψημένο το κρέας αν και η γοητεία που αποπνέει κρύβεται πίσω από τις σάλτσες του φτιαγμένες με «γαλλική μαγειρική ακρίβεια»: café de paris, béarnaise, provençale, roquefort, normande, mexicaine, madère, au poivre vert, όλες υπέροχες. Και μαζί, a volonter υπέροχες pommes allumettes που δημιουργούν σχέση έξης. Για το τέλος επιβάλλεται να επιτρέψετε στον εαυτό σας να υποκύψει στον γλυκό πειρασμό του πραγματικά χειροποίητου και όχι κατεψυγμένου souffle σοκολάτας, που είναι ένα από τα καλύτερα της πόλης. N.M.
Tartare. Παναγούλη 52, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.80.320
Herve
Ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας που αξίζει να προσθέσεις στη λίστα σου με όσα σκοπεύεις να επισκεπτείς στο άμεσο μέλλον, αν δεν έχεις πάει ήδη. Ειδικά τώρα που ξεκινούν οι πιο ζεστές μέρες του χρόνου, η ανανεωμένη αυλή του φαντάζει ιδανική επιλογή. Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο, προσεγμένο και με ιδιαίτερη έμφαση πέρα από τη γεύση και στην εμφάνιση των πιάτων. Αποτελεί γαστρονομική εμπειρία αποτελούμενη από 15 στάδια και σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις το φουα γκρα με παλαιωμένη σόγια και τον μπακαλιάρο με ζωμό μυδιών και σελινόριζα. Ακόμη, ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σομελιέ του εστιατορίου ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα σε διεθνή και ελληνικό αμπελώνα και έχει δημιουργήσει μια λίστα 350 ετικετών. Β.Π.
Herve. Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, τηλ. 210-34.71.332
Maya bistro
Άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 2023 μέσα στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου και από τότε το Μaya le bistro συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες μαγειρικές τάσεις, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή του ταυτότητα. Το όνομά του είναι και το όνομα της ανιψιάς του Μελέτη Κόλλια, σεφ και ιδιοκτήτη του bistro, με την οποία συνήθιζαν να φτιάχνουν μαζί κρέπες και να δοκιμάζουν νέες συνταγές, μας… μαρτύρησε η Ιωάννα Χανιά, υπεύθυνη του χώρου. Το μενού διαμορφώνεται κάθε εβδομάδα και περιέχει τέσσερα πιάτα ημέρας εμπνευσμένα τόσο από τη γαλλική παραδοσιακή κουζίνα όσο και την ελληνική καθώς ανανεώνεται συχνά με καινούργιες ιδέες από τον σεφ. Από γαλλική κουζίνα μαγειρεύουν comfort πιάτα που ταιριάζουν περισσότερο στο bistro, όπως Bœuf bourguignon (μοσχαράκι μπουργκινιόν), Souffle, Soupe à l'oignon (Κρεμμυδόσουπα), Coq au vin (Κόκορα κρασάτο), Ratatouille, Croque madame και φυσικά ομελέτες. Από ελληνική και μεσογειακή κουζίνα συνήθως μαγειρεύουν μαμαδίστικα πιάτα αλλά και συνταγές με πιο σύγχρονη προσέγγιση, όπως παπαρδέλες με σάλτσα φέτας και γλυκιά κολοκύθα, Ριζότο σαφράν, Ρολό ψαρονέφρι με γέμιση λιαστής ντομάτας και λαδοτύρι Μυτιλήνης. Το πρωί σερβίρουν καφέδες κι αφεψήματα, πίτες ταψιού, ομελέτες, ποικιλία από φρέσκιες μπαγκέτες και διάφορα ελληνικά και γαλλικά γλυκά. Το Maya bistro λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, εκτός Κυριακών. Ι.Σ.
Maya bistro. Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 213-02.27.458
Le Petit Bistrot-Chez Lucien
Μικρό, χαριτωμένο μα ατμοσφαιρικό, το Chez Lucien στη γειτονιά των Πετραλώνων καταφέρνει να σε ταξιδέψει και να σε μεταφέρει νοερά σε κάποιο γαλλικό bistrot. Όλα συνθέτουν το σκηνικό αυτό, από τα παριζιάνικα καθίσματα στο εξωτερικό, μέχρι το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του, ενώ τα κάδρα που συγκεντρώνονται στον τοίχο από πάνω τραβούν αμέσως το βλέμμα, δίνοντας μία καλλιτεχνική χροιά. Το Chez Lucien ακροβατεί ανάμεσα στην απλότητα του bistrot και σε μία πιο εκλεπτυσμένη έξοδο. Το σίγουρο είναι ότι θα σου προσφέρει αυθεντική γαλλική κουζίνα, μέσα από έναν μικρό κατάλογο με -σχετικά- λίγα και καλά. Είναι φημισμένο για τη γαλλική του κρεμμυδόσουπα, που είναι τόσο κλασική και νόστιμη όπως θα την έτρωγες στη Γαλλία, αλλά και για τις τηγανητές του πατάτες που είναι τραγανές στο εξωτερικό και μαλακές στο εσωτερικό. Θα ξεκινήσεις με γαλλική μπαγκέτα μαζί με βούτυρο για το άλειμμα, θα συνεχίσεις με τα σαλιγκάρια τους, με μπόλικα μυρωδικά και αν αγαπάς τα ωμά ζήτησε το steak tartare που σερβίρεται με πατάτες και πράσινη σαλάτα. Μην χάσεις και το Entrecôte με dry aged κρέας από Charolais που σερβίρεται με τηγανητές πατάτες. Τέλος, οπωσδήποτε κλείσε με την crème brûlée που είναι must της επίσκεψής σου εδώ! Γ.Π.
Le Petit Bistrot-Chez Lucien. Τρώων 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210-34.10.590
La Maison Collete
Ένα πολύ ιδιαίτερο εστιατόριο στον φάρο του Ψυχικού με all day χαρακτήρα και ιδιαίτερη αισθητική έχει κλέψει τις εντυπώσεις από τότε που άνοιξε. Εκπέμπει μια κομψότητα με τους πολυελαίους, τις μωβ αποχρώσεις και φυσικά το έντονο στοιχείο από μάρμαρο. Έχει όμως και δύο ηλιόλουστες αυλές, που ενδείκνυνται για καφέ ή brunch ή ακόμη και σύντομο επαγγελματικό ραντεβού. Έχει τύχει να βρεθώ σε διάφορες στιγμές είτε απλώς για ένα ποτό είτε για ολόκληρο γεύμα και πραγματικά ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε οποιαδήποτε συνθήκη επιλέξεις να το επισκεφτείς. Αξίζει να δοκιμάσεις μοσχαρίσιο ταρτάρ με σπαράγγια ογκρατέν και το boeuf bourguignon με την ιδιαίτερη σάλτσα και τον βουτυρένιο πουρέ του. Τέλος, ο κατάλογος με τα κρασιά περιέχει περισσότερες από 100 ετικέτες, αν και για μένα ξεχώρισαν τα κοκτέιλ του με τα πρωτότυπα ονόματα. Μπορείς να το επισκεφτείς και μετά το γραφείο για ένα κοκτέιλ στο μαρμάρινο μπάρ του ή τώρα που ανοίγει ο καιρός στην αυλή του. Β.Π
La Maison Collete. Δημ. Βασιλείου 14, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210-26.50.200
VeriTable
Ο ναός του ταλαντούχου Αλέν Παροντί, που πρωτογνωρίσαμε στη Hytra στα πρώτα της βήματα στου Ψυρρή και στο Λαγονήσι. Από το 2022 ο σεφ μαζί με τη σύζυγό του Κριστίν άνοιξε αυτό το μπιστρό στο Νέο Ψυχικό, στον διώροφο χώρο που παλαιότερα στέγαζε ένα εξίσου γαλλικό το Polly Magoo. Αρκετά σκούρο για τα γούστα μου το μπιστρό, που όμως, με τα υπέροχα πιάτα του και τις ιδιαίτερες προτάσεις του πάνω στο κρασί, φέρνει το φως που του λείπει στο τραπέζι σου. Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι το ψωμί, το οποίο έρχεται σε μορφή μπαγκέτας ολόζεστο και ολόφρεσκο στο τραπέζι σου και εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού. Μεγάλο του ατού τα τυριά, που έχει σε μεγάλη ποικιλία και μπορείς να συνδυάσεις ακόμα και με ένα μπουκάλι κρασί και τη μπαγκέτα που λέγαμε. H Κριστίν, που ειδικεύεται σε αυτά, είναι η καλύτερη οικοδέσποινα για να σε καθοδηγήσει. Αν όμως πεινάς πραγματικά θα βρεις πολλά και ενδιαφέροντα να φας. Όπως για παράδειγμα το πληθωρικό boef bourguignon ή μια cote de veau με μανιτάρια μορχέλες, καταπληκτικά ριζότο και σαλιγκάρια, αν είσαι οπαδός. Ο σεφ βασίζεται στην παράδοση και στις γαλλικές τεχνικές αλλά παίζει πολύ με ό,τι υλικό έχει στη διάθεσή του και με την ίδια τη διάθεσή του, για αυτό και σε εκπλήσσει με τις προτάσεις ημέρας που θα δεις πάνω σε μαυροπίνακα στο τραπέζι σου. Σε κάθε περίπτωση επίλεξε στο τέλος και γλυκό, μιας κι η κρεμ καραμελέ, το μιλφέιγ και ο κλασικός μπαμπάς με ρούμι συναγωνίζονται σθεναρά για τα πρωτεία στη γεύση. Ν.Λ.
VeriTable. Άγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, τηλ. 211-18.29.109