
Τα έχεις πετύχει σίγουρα σε κάποιο καλό εστιατόριο, όταν είναι η εποχή τους (ιδανικά από Μάρτιο μέχρι και Μάιο) και σου άρεσαν. Όμως η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί να εντάξουμε τα σπαράγγια στη διατροφή μας, ούτε καν να τα μαγειρέψουμε στο σπίτι. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος; Όχι, απλώς δεν τα έχουμε συνηθίσει.
Τα σπαράγγια είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό που θα σε εντυπωσιάσουν, εύκολο στο μαγείρεμα και πραγματικά ευέλικτο, αφού ταιριάζουν σε πολλές συνταγές και δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω που κάνει τη διαφορά.
Τι είναι τελικά τα σπαράγγια
Καταπράσινα, μακρόστενα και τραγανά, τα σπαράγγια είναι ένα πολυετές φυτό, που σημαίνει ότι ζει και παράγει βλαστούς για πολλά χρόνια. Τρώμε τα τρυφερά βλαστάρια του σπαραγγιού πριν ανοίξουν και γίνουν φύλλα. Η γεύση τους είναι λεπτή και λίγο γλυκιά.
Τα σπαράγγια δεν μπορείς να τα βρεις μόνο στη λαϊκή αγορά και το σούπερ μάρκετ όταν είναι η εποχή τους. Η φύση σου δίνει απλόχερα τα άγρια σπαράγγια που θα εντοπίσεις εκεί έξω. Είναι όμως πιο λεπτά από τα καλλιεργημένα, καθώς και λίγο πιο πικρά.
Το ήξερες ότι τα σπαράγγια είναι πηγή ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό;
Στην πραγματικότητα, τα σπαράγγια είναι γνωστά ήδη στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, όπου τα θεωρούσαν ευεργετική τροφή και συχνά και θεραπευτικό φυτό. Καλλιεργούνται δηλαδή χιλιάδες χρόνια πριν.
Εκτός του γεγονότος ότι είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες (ένα ακόμη μεγάλο plus) τα σπαράγγια είναι πολύ θρεπτικά. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων στην υγεία των οστών, βιταμίνη C για το ανοσοποιητικό, βιταμίνη Α για το δέρμα και την όραση, ενώ έχουν επίσης φολικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεσ, καθώς και αντιοξειδωτικά.
Πώς να τα χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα
Και αν για οποιονδήποτε λόγο τα σπαράγγια σου φαίνονται κάτι ασυνήθιστο και δύσκολο στη μαγειρική, μάθε ότι είναι το ακριβώς αντίθετο. Στην πιο απλή τους εκδοχή, μπορείς απλά να τα ζεματίσεις, αφού τα έχεις πλύνει και έχεις σπάσει το κάτω μέρος τους. Ρίξε τα σε αλατισμένο νερό και σε 2-3 λεπτά είναι έτοιμα. Αν θέλεις μάλιστα να κρατήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους, ρίξε τα αμέσως σε κρύο νερό, μετά τον βρασμό.
Εναλλακτικά, γίνονται τέλεια και στον ατμό για 3-5 λεπτά για να μαλακώσουν αλλά να μείνουν και τραγανά. Νοστιμότατα είναι και σοτέ στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και χρειάζονται μόλις 4-5 λεπτά. Ή ακόμη και στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ψήνοντάς τα για 15 λεπτά το πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται απλώς λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο ή λεμόνι και είναι νοστιμότατα! Αν τα απολαύσεις ως συνοδευτικό, σημείωσε ότι ταιριάζουν τέλεια τόσο με κρέας, όσο και ψάρι, αλλά και με τα ζυμαρικά.