Επιτέλους, έφτασε η εποχή του παγωτού. Καλά, ψέματα να μη λέμε, αφού δεν είμαστε λίγοι όσοι απολαμβάνουμε το δροσερό γλυκό που αγαπούν οι πάντες όλο τον χρόνο. Όμως τώρα που είναι και στην εποχή του, είναι ό,τι καλύτερο, γιατί μας δροσίζει, το βρίσκουμε σε αμέτρητες γεύσεις και μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όταν οι μέρες του καλοκαιριού μετριούνταν σε παγωτά. Εδώ λοιπόν θα βρεις τις διευθύνσεις για νόστιμο παγωτό και gelato σε ό,τι γεύση μπορείς να φανταστείς. 

Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Καρολίνα Δωρίτη, Nάντια Λιαργκόβα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ιωάννα Σταμούλου.

Makalu

Makalu

Makalu

Στο Makalu θα δοκιμάσεις παγωτό σαν αυτό των παιδικών σου χρόνων. Ανάμεσα στα αμέτρητα gelato spots στην πόλη, εκεί θα δεις ότι το παγωτό έχει υφή πιο «στιβαρή» αν μπορώ να την πω έτσι, σε σχέση με το gelato, κλασικό παγωτό δηλαδή. Φτιάχνεται με πρόβειο γάλα και θα βρεις από κλασικές γεύσεις, όπως βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, μέχρι cheesecake, καραμέλα με αλάτι και τα προσωπικά μου αγαπημένα, lemon pie και πάβλοβα. Στα ακόμη πιο ιδιαίτερα αξίζει το παγωτό λουκούμι Συριανό, αλλά και το κιουνεφέ. Γ.Π. 

Makalu. Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.46.258

Fatto a mano

Fatto a mano

fatto a mano

Μερικές φορές το εκλεκτό παγωτό μπορείς να το βρεις σε απίθανα σημεία. Στο Περιστέρι, στην Κώστα Βάρναλη 21, απέναντι από τον Δημοτικό Κινηματογράφο ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ, άνοιξε το 2013 το εργαστήριο παγωτού Fatto a Mano. Όπως λέει ο τίτλος του, τα παγωτά που μας προτείνει ο Γιάννης Νυκτάρης εκεί, είναι φτιαγμένα στο χέρι. Με επιλογή από εκλεκτές πρώτες ύλες και ένα εργαστήριο που χωρίζεται από το μαγαζί μόνο με ένα τζάμι, ο,τι παρασκευάζεται είναι πρώτης ποιότητας. Τα πραγματικά φρούτα εποχής κυριαρχούν στις γεύσεις του, αλλά και τολμηρές προτάσεις όπως ρακόμελο, ανθότυρο και μέλι και ό,τι περνάει από το δημιουργικό του μυαλό.

Εδώ και λίγο καιρό έχει προσθέσει γεύσεις εμπνευσμένες από αγαπημένα γλυκά, από πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα, προφιτερόλ, εκμέκ πολίτικο και εκμέκ κανταΐφι, αλλά και ραβανί με τα οποία μπορείς να συνοδέψεις το παγωτό σου. Αν πάλι έχεις όπως πολλοί θέμα με το βάρος σου ή με το ζάχαρο, μην ανησυχείς, υπάρχουν και προτάσεις με στέβια. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα μπολάκι ή χωνάκι παγωτό (που και το χωνάκι είναι φτιαγμένο από αυτούς),  να το τρως συνοδεία μιας καλής ταινίας στον θερινό κινηματογράφο ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ. Ν.Δ. 

Fatto a Mano. Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210-57.77.407


Solo Gelato

Solo Gelato

Solo Gelato

Από τότε που άνοιξε στην Πεύκη είναι το αγαπημένο των παιδιών μου, αλλά και δικό μου. Εδώ λοιπόν τρέχουμε για τις αγαπημένες μας γεύσεις όταν θέλουμε παγωτό: buenο, cookies, σοκολάτα-μπανάνα τα παιδιά, μάνγκο, extra black με μαύρη σοκολάτα ή γιαούρτι βατόμουρο οι μεγάλοι. Το ωραίο με το Solo Gelato είναι ότι είναι πολύ ελαφρύ και υπάρχει λόγος γι' αυτό, αφού όπως διατείνονται οι ιδιοκτήτες του έχει μόνο 5% λιπαρά, φρέσκο γάλα και φρούτα. Οι συνταγές είναι του παππού του ιδρυτή, Νίκου Χριστογεώργου και ακολουθούνται από το 1951 με την ίδια ευλάβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Τυχαία, νομίζεις, κέρδισε την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παγωτού του Βερολίνου το 2012; Πάντως, εκτός από παγωτό, έχει και τέλειο καφέ! Ν.Λ.

Σοφούλη 3, Πεύκη, 210-61.22.202. Δες εδώ πού αλλού έχει καταστήματα Solo Gelato

Epik Gelato

Epik Gelato

Epik Gelato

Απαραίτητη στάση στην πλατεία Μαβίλη για ένα πραγματικά απολαυστικό παγωτό και με παραδοσιακό twist! Πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς όπως το γάλα και το γιαούρτι που προμηθεύονται από τη Μονή Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο ή τα φουντούκια από την Πέλλα και τα εξαιρετικά λουκούμια Τέσκου από την Ικαρία. Εδώ βρίσκουμε αγαπημένες κλασικές γεύσεις όπως φιστίκι, βανίλια, γιαούρτι, καϊμάκι με σαλέπι από την Ήπειρο και μαστίχα Χίου. Πολύ ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές είναι οι signature γεύσεις με ελληνικό ρετρό χαρακτήρα, όπως το αμυγδαλωτό, το λουκούμι, το μπισκότο πτι-μπερ με φράουλα, το σορμπέ χαλβά και το αλατισμένο φιστίκι Αιγίνης. Πέρα από τις διάφορες υπέροχες γεύσεις εδώ ερχόμαστε και για τα ιδιαίτερα παγωτο-γλυκά του, όπως το σάντουιτς με παγωτό φιστίκι, το αρμενοβίλ, το εκμέκ με τσουρέκι και καϊμάκι και ο Μπαμπάς με παγωτό βανίλια. Κ.Δ. 

Epik Gelato, Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, 210-64.64.105

Morris Brown

Morris Brown

Morris Brown

Οι φήμες για το μικρό αυτό μαγαζί της Νέας Πεντέλης με είχαν ωθήσει να τρέξω να το δοκιμάσω πριν από περίπου τρία χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Ένα μαγαζί πάνω στην πλατεία που δεν είχε όλα κι όλα 3-4 καθίσματα, αλλά από όρθιους που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους άλλο τίποτα. Τι περίμεναν; Mια μπάλα εξαίσιου gelato από αυτό που έμαθαν να φτιάχνουν οι ιδιοκτήτες του στην Μπολόνια. Πλέον δεν τρέχω στην Πεντέλη, πάω λίγο πιο κοντά, στα Βριλήσσια, που πάλι πήρε θέση σε πλατεία, και πάλι μαζεύει ουρές γι αυτό το απίθανο και αυθεντικό gelato που σερβίρεται με σπάτουλα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο για τις γεύσεις; Φανταστική κρέμα, αλμυρή καραμέλα και lila pause με φράουλα, σοκολάτα γάλακτος και δημητριακά. Όποτε πάω, παίρνω και μπάρες για τη βδομάδα που έρχεται. Είναι υγιεινές και πεντανόστιμες. Ν.Λ.

Morris Brown. Αναλήψεως 4, Βριλήσσια, 210-68.19.898 

Waffle House

Το Waffle House αποτελεί σταθερή αξία στα νότια προάστια της Αθήνας για καλό παγωτό, αφού συνδυάζει ποικιλία και γεύση. Και γενικά όλοι εκεί κάτω το ξέρουμε και αν τύχει και κάνεις βόλτα στη Βουλιαγμένη ένα Σαββατοκύριακο πρωί προς μεσημέρι θα δεις ότι πλήθη έχουν ξεχυθεί στην όμορφη αυλή του και απολαμβάνουν φρεσκοψημένη βάφλα που σου μυρίζει από χιλιόμετρα, μαζί με τουλάχιστον μία μπάλα παγωτό, πραλίνες σοκολάτας, σιρόπια, μπισκότα και τα συναφή. Το Waffle House ήταν από τα πρώτα «the place to be» που λέμε και στο χωριό μου για παγωτό στα νότια προάστια, προτού ανοίξουν όλα αυτά τα σημεία για gelato που θα βρεις τώρα στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε βέβαια, ότι θα το βρεις και στα βόρεια και συγκεκριμένα στην Πεντέλη.

Στη Βουλιαγμένη πάντως θα βρεις από κλασικές γεύσεις (σοκολάτα, βανίλια, cookies, στρατσιατέλα κλπ.), μέχρι choco peanut berry brownies, τσουρέκι, κιουνεφέ, cheesecake (από τις αγαπημένες μου) και πολλά ακόμη. Γ.Π.

Waffle House. Αγίου Παντελεήμονος, Βουλιαγμένη, τηλ. 210-89.61.227

Django gelato

Django

Django

Η Αθήνα τον έμαθε το 2021 επί κορονoιού, όμως εμείς τον γνωρίσαμε 20 χρόνια πριν στη Σύρο, όταν ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, φοιτητής ακόμα έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στον κόσμο του παγωτού προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις μεγάλες του αγάπες για τη μουσική, το παγωτό, τη Σύρο και τις σπουδές του στην Αγγλία. Το κουστούμι του πολιτικού μηχανικού δεν του έκατσε καλά κι έτσι τελικά τον κέρδισαν η Σύρος, το παγωτό και οι …τραγιάσκες. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν για τον Κωνσταντίνο που για χρόνια δεν σταμάτησε να πειραματίζεται, να ερευνά, να παθιάζεται, να ψάχνει και να ψάχνεται. Απογοητεύτηκε, πείσμωσε, έπεσε, σηκώθηκε, έπαθε, έμαθε και στο τέλος κατάφερε να φτιάξει τα παγωτά και τα σορμπέ των ονείρων του, από φρέσκο βιολογικό γάλα κι αυγά, βιολογικά φρούτα εποχής, φρεσκοκαβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, αληθινή σοκολάτα, όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά, μα κυρίως χωρίς καθόλου συντηρητικά και σταθεροποιητές. Με άλλα λόγια αγνό παγωτό με λιγότερες θερμίδες σε 16 υπέροχες γεύσεις. Καθημερινά παράγει μικρές ποσότητες παγωτού που όταν τελειώνει μια γεύση, πάπαλα κι αύριο ξανά από την αρχή. Προσωπικά λιώνω για το Fior di latte, το φιστίκι, το καπνιστό φουντούκι και το σορμπέ σοκολάτα.

Αθήνα: Βεϊκου 15, Κουκάκι, τηλ.: 211-42.22.029
Σύρος: Εμμανουήλ Ροϊδη, 10, Ερμούπολη

L’arte del Gelato

L'arte del Gelato

L'arte del Gelato

Το L’arte del Gelato θα το βρεις σε τρία σημεία, στο κέντρο, στην Ηλιούπολη, στη Γλυφάδα και στην Ίο. Εγώ για να είμαι ειλικρινής το έχω δοκιμάσει στη Γλυφάδα και είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μου. Εκεί δεν θα βρεις τόσο κλασικές γεύσεις, άσε που αλλάζουν συνεχώς στη βιτρίνα, όμως κατά καιρούς θα βρεις σίγουρα την αγαπημένη σου, αφού σχεδόν όλες επιστρέφουν, ανάλογα και με την εποχή. Το L’arte φτιάχνει gelato κρεμώδες, ανάλαφρο και νόστιμο. Πιστεύω ότι το παγωτό φιστίκι είναι το καλύτερο που έχω φάει, από αυθεντικό φιστίκι και με έντονη τη γεύση του. Κατά τα άλλα θα έλεγα να δοκιμάσεις τη γεύση texas αν την πετύχεις, που θυμίζει λίγο φουντούκι,  αλλά όχι ακριβώς, και τα υπέροχα σορμπέ του, που δεν είναι καθόλου βαρετά, όπως μπορεί να φαντάζεσαι. Ειδικά το καλοκαίρι αν πετύχεις το παγωτό πεπόνι, δώσε του μία ευκαιρία και δεν θα χάσεις. Γ.Π.

L’arte del Gelato.  Αρτέμιδος 1, Γλυφάδα  τηλ. 210-89.85.500. Δες εδώ πού αλλού έχει καταστήματα L'arte del Gelato

Le Greche

Le Greche

Le Greche

Γίνεται gelato, αλλά ελληνικό; Γίνεται, στην καρδιά της πόλης, στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στο Le Greche που δεν γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει αν υποστηρίζεις ότι λατρεύεις το gelato. Εκεί θα το βρεις χωρίς πολλά-πολλά, δηλαδή γαρνιτούρες, σοκολάτες κλπ., αλλά κρεμώδες και με γεμάτη γεύση. Όσο για τις γεύσεις, συνδυάζουν το ελληνικό με το ιταλικό στοιχείο με τρόπο παραπάνω από αρμονικό. Κλασικές ιταλικές pistaccio, nocciola, amarena και fior di mandorla με σικιλιάνικο αμύγδαλο (και vegan παρακαλώ), rafaello με καρύδα, φουντούκια, βάφλα και λευκή σοκολάτα, μέχρι ελληνικό γιαούρτι με κατσικίσιο γάλα και canolo με ανθότυρο Κρήτης. Από τα πιο ιδιαίτερα παγωτά της πόλης και must, αν με ρωτάς. Γ.Π. 

Le Greche. Μητροπολεως 16, Αθήνα, τηλ. 216-70.06.458


Maraboo

Maraboo

Maraboo

Στο Maraboο στο Παγκράτι, το παγωτό δεν είναι απλώς γλυκό — είναι προσωπική υπόθεση. Η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Ίγκορ Τσομλεκζόγλου φτιάχνουν κάθε γεύση οι ίδιοι, στο εργαστήριό τους, με φρέσκα, και μόνο αγνά υλικά, πολύ εποχιακή έμπνευση, και άκρως απολαυστικούς και ευφάνταστους συνδυασμούς! Καταπληκτικά εποχιακά σορμπέ όπως σύκο, κεράσι, πεπόνι αλλά και το αρωματικό πορτοκάλι - lime - μαστίχα. Υπέροχες επιλογές για όλα τα γούστα, όπως το coffee stracciatella, το banana split, πάβλοβα, καϊμάκι, φανταστικό fior di latte και άλλα πολλά! Εδώ θα βρεις και ειδικό παγωτό για σκύλους (και όχι μόνο!) με φιστικοβούτυρο και μπανάνα, χωρίς ίχνος ζάχαρης! Παραγγέλνεις από το παράθυρο και τα χωνάκια είναι μίνι και χειροποίητα. Το παγωτό σερβίρεται σε κυπελάκι και τα μίνι χωνάκια μπαίνουν σαν μπισκότο από πάνω. Κ.Δ. 

Maraboo, Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ. 210-72.47.03

Κόκκιον

Κόκκιον

Κόκκιον

Ένα παγωτατζίδικο στην καρδιά της Αθήνας. Πιο κέντρο δε θα μπορούσε να είναι. Η οδός Πρωτογένους είναι ένας μικρός δρόμος κάθετος στη γνωστή Αθηνάς. Οπότε το προφανές θα ήταν κάποιος να άνοιγε ένα παγωτατζίδικο «τουριστικό» με φανταχτερή βιτρίνα και παγωτό φτιαγμένο από έτοιμα μείγματα. Αλλά ο ιδιοκτήτης Βασίλης Παπαματθαίου είχε άλλο όραμα. Με θητεία σε 2αστερα και 3αστερα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο σαν chef ζαχαροπλάστης, αποφάσισε να κάνει τη διαφορά.

Αρχικά ίδρυσε την εταιρία Paraxenes Yles, για να μπορεί να εισάγει πολλά υλικά υψηλής γαστρονομίας. Και μετά αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα. Να ανοίξει ένα μαγαζί που το παγωτό θα ήταν φτιαγμένο με γνώση και εκλεκτές πρώτες ύλες. Το παγωτό φιστίκι που μας προτείνει είναι φτιαγμένο με αληθινούς ξηρούς καρπούς. Οι συνδυασμοί που κάνει θα σας εκπλήξουν. Ας πούμε το σορμπέ του με κόκκινα φρούτα, μύρτιλλο, βατόμουρο και φραγκοστάφυλλο θα σου μείνει αξέχαστο. Αλλά αν θέλεις να συνδυάσεις παγωτό με καφέ το affogato που έχει διπλό espresso με παγωτό ανθόγαλα και θα καταλάβεις γιατί το μαγαζί αυτό έχει «κλέψει» την καρδιά μας. Ν.Δ.

Κόκκιον. Πρωτογένους 2, Αθήνα. τηλ. 6981563511