Η προέλευση του ρακόμελου είναι γεμάτη θρύλους και η πιο διαδεδομένη εκδοχή το συνδέει με την Κρήτη. Βέβαια, είναι πιθανό ότι η συνταγή εξελίχθηκε από τα νησιά του Αιγαίου, όπου η ρακί (ή τσίπουρο) ήταν βασικό ποτό και το μέλι ήταν πάντα παρόν στη διατροφή. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Αμοργός με το ρακόμελό της. Κάποιοι άλλοι λένε ότι η συνταγή αυτή αναπτύχθηκε από τους μοναχούς του Αγίου Όρους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την κανέλα και το μέλι για να ενισχύσουν τις πνευματικές και σωματικές τους αντοχές.
Άλλωστε η αίσθηση του να πίνεις ζεστό ρακόμελο όταν έχεις κρυώσει δεν είναι μόνο ευχάριστη, αλλά και θεραπευτική. Σύμφωνα με την παράδοση, το ρακόμελο είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, την ανακούφιση του πονόλαιμου, ακόμα και την τόνωση του πεπτικού συστήματος. Η κανέλα και το μέλι είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενώ η ρακί βοηθά στη χαλάρωση των μυών και την καλή πέψη.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το ρακόμελο αποτελεί το ποτό που συντροφεύει τις γιορτές, την οικογενειακή συνάθροιση ή ακόμα και τις εξόδους στα καφενεία, όπου οι άνθρωποι το απολαμβάνουν μαζί με φιλικές συζητήσεις ή παραδοσιακά εδέσματα. Μάλιστα το ρακόμελο τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και σε μοντέρνο ποτό με πολλά μπαρ να το σερβίρουν ως μέρος των κοκτέιλ τους ή και να δημιουργούν νέες εκδοχές του.
Για να φτιάξεις σπιτικό ρακόμελο θα χρειαστείς:
Υλικά
- 100 ml τσικουδιά
- 35 γρ. μέλι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 3-4 γαρίφαλα
Διαδικασία
- Ζεσταίνεις στο μπρίκι, σε μέτρια φωτιά, την τσικουδιά με την κανέλα και τα γαρίφαλα.
- Προσθέτεις το μέλι, ανακατεύεις καλά και σιγοβράζεις για 5 λεπτά.
- Σουρώνεις και σερβίρεις το ρακόμελο ζεστό.