Μικρός μετρούσες παγωτά. Μήπως τώρα πια μετράς gelato; Εντάξει, έτσι ακριβώς μπορεί να μην το λες, όμως σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερα σημεία για παγωτό στην πόλη αναγράφουν τη λέξη «gelato» δίπλα στο όνομά τους. Ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα παγωτό και gelato δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα; 

Η βασική διαφορά 

Η βασική διαφορά αφορά τόσο τη σύσταση, όσο και την υφή, τη θερμοκρασία σερβιρίσματος και την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι πιο παρατηρητικοί ίσως έχουν εντοπίσει, για παράδειγμα, ότι το gelato είναι λίγο πιο κρεμώδες, από το κλασικό παγωτό. 

Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά:

Παγωτό: Πιο αφράτο και παγωμένο

Έχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων περιέχει 10-18% λιπαρά, κυρίως λόγω κρέμας γάλακτος.

Επίσης, το παγωτό χτυπιέται πιο πολύ κατά την παρασκευή, με αποτέλεσμα να παίρνει περισσότερο αέρα - ναι, καλά διάβασες - έως και 50%, κάτι που το κάνει πιο αφράτο αλλά λιγότερο πυκνό.

Η διαφορά όμως έχει να κάνει ακόμη και όσον αφορά στο σερβίρισμα, αφού είναι εύκολο να διαπιστώσεις ότι το παγωτό είναι πιο παγωμένο, κάτι που επηρεάζει τη γεύση, καθώς όσο χαμηλότερη θερμοκρασία συνήθως, τόσο λιγότερη και η ένταση της γεύσης.


Gelato: Πιο ελαφρύ, πυκνό και λιγότερο παγωμένο

Το gelato έχει λιγότερα λιπαρά, αφού για την παρασκευή του χρησιμοποιείται περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα γάλακτος, συνήθως με 4-8 % λιπαρά. 

Σε αντίθετη με το παγωτό δεν χτυπιέται τόσο με αποτέλεσμα να έχει λιγότερο αέρα, άρα είναι πιο πυκνό. 

Σερβίρεται ελαφρώς λιγότερο παγωμένο, κάτι που βοηθά τις γεύσεις να αναδεικνύονται καλύτερα, είναι πιο κρεμώδες, με πυκνή υφή και γεμάτη γεύση και λιώνει πιο γρήγορα. Επίσης, λόγω των χαμηλότερων λιπαρών έχει και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με το παγωτό. 

Οπότε, τώρα ξέρεις και την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε μία gelateria, δεν θα σε πιάσουν αδιάβαστο. Πάντως, τι παγωτό τι gelato και τα δύο τα λιγουρεύτηκα!