Όπως και αν τα προτιμάς, αχνιστά, κρασάτα, τηγανητά με κουρκούτι ή χωρίς, με πιλάφι, με μακαρονάδα, σε σούπες, σε σουβλάκι ή σαγανάκι, τα μύδια είναι παντός καιρού και αξίζουν την προσοχή και την αγάπη μας. Πριν απ’ όλα όμως ας μάθουμε τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητές τους. 

Ανάμεσα στα δυο μαύρα κελύφη τους, τα μύδια κρύβουν μια τρυφερή και ζουμερή σάρκα που δύσκολα της αντιστέκεσαι. Ναι, τα μύδια είναι νόστιμα, οικονομικά και πολυμορφικά, αφού μαγειρεύονται γρήγορα και με χίλιους δυο τρόπους, ακόμα και σε περιόδους νηστείας. Σε σχέση με άλλα θαλασσινά είναι επίσης φτωχά σε λιπαρά και την ίδια στιγμή μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3.

Τα μύδια ανήκουν στην κατηγορία των πιο αγαπημένων θαλασσινών, μιας κι εκτός από τους ανθρώπους τα αγαπούν ακόμη και οι θάλασσες και ο κόσμος όλος αφού θεωρούνται μία από τις πιο βιώσιμες τροφές στον πλανήτη, καθώς έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν απαιτούν επιπλέον τροφή και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων. Πράγματι, σε αντίθεση με άλλες μορφές υδατοκαλλιέργειας ή κτηνοτροφίας, τα μύδια δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον,  αντίθετα μπορούν να το βοηθήσουν!

Και κάτι ακόμη, η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες στην παραγωγή μυδιών στην Ευρώπη. Καλλιεργούνται κυρίως σε ελεγχόμενες θαλάσσιες περιοχές, όπου τα μύδια αναπτύσσονται φυσικά πάνω σε σχοινιά ή ειδικές εγκαταστάσεις.

Μύδια

Τα καλλιεργημένα μύδια είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, αφού παράγονται σε ελεγχόμενες συνθήκες. Αν όμως είναι άγρια, καλό είναι να τα καταναλώνουμε στη φυσική τους εποχή, δηλαδή τους μήνες Σεπτέμβριο - Απρίλιο.


Κάθε πράγμα στον καιρό του...

Η καλύτερη εποχή για φρέσκα μύδια είναι από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, δηλαδή από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο. Έτσι προέκυψε η παράδοση πως «τα μύδια τα τρώμε τους μήνες που έχουν «ρ», δηλαδή Σεπτέμβριο με Απρίλιο. Γιατί; Αυτή την περίοδο του χρόνου οι θερμοκρασίες των θαλασσών είναι χαμηλότερες, τα μύδια είναι πιο καθαρά και έχουν και καλύτερη γεύση. Επίσης, το καλοκαίρι (Ιούνιο-Αύγουστο) είναι η περίοδος αναπαραγωγής των μυδιών γι’ αυτό και η σάρκα τους δεν είναι τόσο γεμάτη.

Μύδια

Για τον καθαρισμό των μυδιών, αφαιρούμε το "γένι" τους που συχνά εξέχει από το κέλυφος τραβώντας το με δύναμη προς τα έξω με ένα μικρό μαχαίρι ή με το χέρι.

 

Μπορούμε να τα τρώμε όλο τον χρόνο;

Τα καλλιεργημένα μύδια είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, αφού παράγονται σε ελεγχόμενες συνθήκες. Αν όμως είναι άγρια, καλό είναι να τα καταναλώνουμε στη φυσική τους εποχή.

 

Επιλογή και αγορά 

Φρέσκα μύδια βρίσκουμε εύκολα σε ψαραγορές, ιχθυοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, όταν τα αγοράζουμε πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

  • Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή να κλείνουν αν τα χτυπήσουμε ελαφρά. 
  • Αν κάποιο μύδι είναι ανοιχτό και δεν αντιδρά στο χτύπημα, σημαίνει ότι είναι νεκρό και δεν πρέπει να καταναλωθεί.
  • Τα μύδια πρέπει να μυρίζουν φρεσκάδα, όπως η θάλασσα. Αν η μυρωδιά τους είναι δυσάρεστη ή θυμίζει αμμωνία, άστα καλύτερα.
  • Τα πιο βαριά μύδια είναι συνήθως και πιο ζουμερά. Αν κάποιο είναι ασυνήθιστα ελαφρύ, μπορεί να είναι άδειο.
  • Αν αγοράζουμε συσκευασμένα μύδια, ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και την προέλευση.

Μύδια

Ένα από τους πιο κλασικούς και εύκολους τρόπους που μαγειρεύουμε τα μύδια είναι αχνιστά, συνήθως με κρασί αλλά γίνονται και με νερό ή άλλα ποτά όπως με ούζο ή μπίρα.


Συντήρηση

Καλό είναι τα φρέσκα μύδια να μαγειρεύονται την ίδια μέρα ή να διατηρούνται στο ψυγείο σκεπασμένα με νωπή πετσέτα μέχρι 1-2 ημέρες από την αγορά τους.

 

Πώς καθαρίζουμε τα φρέσκα μύδια

Ξεπλένουμε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. 

  • Αφαιρούμε το "γένι" τους που συχνά εξέχει από το κέλυφος τραβώντας το με δύναμη προς τα έξω με ένα μικρό μαχαίρι ή με το χέρι.
  • Καθαρίζουμε τα κελύφη από διάφορα κολλημένα όστρακα και άμμο τρίβοντάς τα με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. 
  • Πετάμε όσα μύδια είναι σπασμένα ή δεν κλείνουν όταν τα χτυπάμε ελαφρά.
  • Μπορούμε να τα μουλιάσουμε σε κρύο αλατόνερο για 15-20 λεπτά, ώστε να αποβάλουν τυχόν άμμο από το εσωτερικό τους.

Μύδια

Τα μύδια μπαίνουν και σε σάλτσες ζυμαρικών, ενώ γίνονται υπέροχο ριζότο και κριθαρότο.


Πώς μαγειρεύουμε τα μύδια

Τα μύδια είναι εξαιρετικά εύκολα στο μαγείρεμα, καθώς απαιτούν ελάχιστα λεπτά και ανοίγουν μόλις μαγειρευτούν. Αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάμε.  

  • Ένα από τους πιο κλασικούς και εύκολους τρόπους που μαγειρεύουμε τα μύδια είναι αχνιστά, συνήθως με κρασί αλλά γίνονται και με νερό ή άλλα ποτά όπως με ούζο ή μπίρα.
  • Αγαπημένος μεζές και ωραίο συνοδευτικό για ούζο είναι και τα μύδια σαγανάκι.
  • Τα μύδια μπαίνουν και σε σάλτσες ζυμαρικών, ενώ γίνονται υπέροχο ριζότο και κριθαρότο. 
  • Το κλασικό ελληνικό μυδοπίλαφο είναι επίσης ένα δημοφιλές πιάτο, ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής.
  • Τα μύδια, κυρίως τα πιο μεγάλα, γίνονται υπέροχα γεμιστά με την πολίτικη συνταγή, με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες. 
  • Τα μεγάλα μύδια γίνονται ωραία και ψητά στη σχάρα.
  • Επίσης πρωταγωνιστούν σε άλλους παραδοσιακούς μεζέδες όπως μύδια καπνιστά και μαριναρισμένα, τηγανητά σε κουρκούτι, μυδοκεφτέδες κ.α.