Το μυδοπίλαφο είναι ιδιαίτερα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί το ρύζι μπορεί να λασπώσει αν του προσθέσουμε το ζωμό ή το νερό όλο μαζί από την αρχή του μαγειρέματος. Εγώ λοιπόν, προτιμώ να το φτιάχνω σαν ριζότο, προσθέτοντας το ζωμό σταδιακά, ρίχνοντας περίπου μια κουτάλα κάθε φορά. 

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 1: Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 3: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 4: Προσθέτουμε τη δάφνη.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 4: Συμπληρώνουμε με το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Ανακατεύω και περιμένω να απορροφηθεί ο ζωμός πριν προσθέσω την επόμενη δόση. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχω καλύτερα το ψήσιμο του ρυζιού και πετυχαίνω μια ωραία, κρεμώδη υφή για το πιλάφι μου, χωρίς να ρισκάρω να μου λασπώνει. 

Για να μαγειρευτεί πιο σωστά το ρύζι και να μην λασπώσει, είναι επίσης σημαντικό η κατσαρόλα που θα επιλέξουμε να είναι φαρδιά και χωρίς μεγάλο βάθος. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι. 

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 5: Προσθέτουμε το ρύζι.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 6: Σβήνουμε με το κρασί.

Όσο για τα μύδια, ανεξαρτήτως αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα προσθέτουμε στο ρύζι προς το τέλος του μαγειρέματος γιατί χρειάζονται ελάχιστο ψήσιμο, αλλιώς σκληραίνουν και χαλάει η υφή τους. Σημαντικό γι’ αυτή τη συνταγή είναι να χρησιμοποιήσουμε έναν ωραίο και εύγεστο ζωμό λαχανικών, ο οποίος θα προσθέσει στο απλό αυτό πιάτο επιπλέον νοστιμιά.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 7: Ρίχνουμε την ντομάτα και το τσίλι.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 8: Προσθέτουμε σιγά-σιγά μέρος από το ζωμό.

Πώς προετοιμάζουμε τα μύδια

Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα μύδια τα αφήνουμε να αποψυχθούν. Για φρέσκα μύδια με κέλυφος, τα πλένουμε καλά, αφαιρούμε τα «γένια» και τρίβουμε το κέλυφος με ένα βουρτσάκι. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ελέγχουμε τα μύδια και πετάμε όσα είναι ανοιχτά. Τα κλειστά μύδια είναι τα φρέσκα και θα ανοίξουν με το άχνισμα. Όσα δεν ανοίξουν στο άχνισμα τα πετάμε επίσης.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 9: Πριν τελειώσει όλος ο ζωμός ρίχνουμε τα μύδια.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 10: Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζεστό ζωμό, πάλι σιγά-σιγά.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα ή το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μύδια και 150ml νερό. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τα αχνίζουμε για περίπου 5-7 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν, όπως είπαμε και παραπάνω, τα πετάμε. Σουρώνουμε τα μύδια και κρατάμε το ζουμί τους για να το προσθέσουμε αργότερα στο ριζότο, για επιπλέον γεύση. 

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 11: Προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 11: Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Στην αγορά βρίσκουμε κατεψυγμένα μύδια με κέλυφος αλλά και καθαρισμένα. Αν προτιμάμε για ευκολία τα καθαρισμένα μύδια, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να κάνουμε το ρύζι μας πιο πλούσιο σε μύδια ή προσαρμόζοντας την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τα γούστα μας.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Μην ξεχάσεις, ιδανικά τρώγεται ζεστό.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Βήμα 11: Τρίβουμε φρέσκο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Μυδοπίλαφο βήμα-βήμα

Καλή απόλαυση!
Υλικά
  • 500 γρ. μύδια με κέλυφος, κατεψυγμένα ή φρέσκα 
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κυβάκια
  • 50 ml ελαιόλαδο + 4 κ.σ. επιπλέον
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 280 γρ. ρύζι καρολίνα 
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγο τσίλι (προαιρετικά)  
  • 100 ml κρασί λευκό 
  • 350 ml ντομάτα τριμμένη (φρέσκια ή κονσέρβας)
  • 500 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός 
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο

Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινου μήλου, νότες ορυκτότητας και υψηλή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Σαντορίνη Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μυδοπίλαφο βήμα-βήμα, πρώτα πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι. 
  2. Τοποθετούμε μια φαρδιά και χαμηλή (πλασωτέ) κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  3. Προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  4. Προσθέτουμε τη δάφνη, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να γυαλίσει ωραία. 
  6. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.  
  7. Προσθέτουμε την ντομάτα, το τσίλι (αν χρησιμοποιούμε) αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. 
  8. Προσθέτουμε σιγά-σιγά από το ζωμό, ενώ ανακατεύουμε όπως κάνουμε και με ένα ριζότο. 
  9. Πριν τελειώσει όλος ο ζωμός και ενώ έχει πλέον αρχίσει να φουσκώνει και να μαλακώνει το ρύζι, χωρίς να είναι ακόμα τελείως έτοιμο, περίπου στα 10-12 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε και τα μύδια. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζεστό ζωμό, πάλι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για 7 λεπτά περίπου, για να μην κολλήσει το ρύζι.  
  10. Σε αυτή τη φάση το ρύζι πρέπει να έχει τραβήξει τα περισσότερα υγρά και να έχει χυλώσει ωραία. Δοκιμάζουμε το ρύζι να δούμε αν έχει γίνει. Αν όχι, προσθέτουμε ελάχιστο ζωμό και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα. 
  11. Προσθέτουμε το μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, τρίβουμε φρέσκο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
  • Αν χρησιμοποιούμε μύδια με κέλυφος, πετάμε όσα δεν ανοίξουν μετά το μαγείρεμα.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζωμό λαχανικών με ζωμό θαλασσινών για πιο έντονη γεύση.
  • Ταιριάζει πολύ και ο φρέσκος βασιλικός στη θέση του μαϊντανού.