Οι γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, είναι ένα θαλασσινό που μαγειρεύουμε με χίλιους δυο τρόπους, όπως σαγανάκι, σούπα, κριθαρότο, ριζότο ή πιλάφι, με ζυμαρικά, με πλιγούρι, με λαχανικά, με όσπρια, τηγανητές, ψητές, βραστές ή σοτέ. 

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα πως οι γαρίδες χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα αφού γίνονται μέσα σε 3 λεπτά, γεγονός που τις κάνει μια πολύ καλή επιλογή. Το πολύ μαγείρεμα τις στεγνώνει και τις καταστρέφει γευστικά. Μόλις αλλάξουν χρώμα και η σάρκα τους γίνει λευκή με πορτοκαλιές ανταύγειες, είναι έτοιμες! 

Επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να βρίσκει τις γαρίδες ακαθάριστες στο ριζότο ή τη γαριδοκαρονάδα του και να χρειάζεται να λερώσει τα χέρια του με σάλτσες ώστε να τις καθαρίσει, ας δούμε πως πρέπει να προετοιμάσεις τις γαρίδες ανάλογα με την περίσταση.

Το τηγανητό γαριδάκι

Οι ψιλές γαρίδες και το συμιακό γαριδάκι που προορίζεται για τηγάνι, το μόνο που χρειάζονται είναι πλύσιμο και καλό στέγνωμα με χαρτί κουζίνας πριν μπουν στο τηγάνι για να μην πιτσιλάνε και να γίνουν νόστιμες και τραγανές. Τρώγονται με το χέρι και δεν μένει τίποτα στο πιάτο!

Η βραστή γαρίδα

Αν θέλεις να μαγειρέψεις βραστές γαρίδες, σου έχουμε καλά νέα. Δεν χρειάζονται καθάρισμα μέχρι να μπουν στην κατσαρόλα για βράσιμο. Μετά το βράσιμο όμως έχεις δύο επιλογές: Είτε να τις σερβίρεις ολόκληρες ώστε να καθαρίσει ο καθένας μόνος του τις δικές του, είτε να τις καθαρίσεις εσύ, αφαιρώντας κεφάλια, ποδαράκια και κελύφη, αφήνοντας μόνο τις ουρές. Το λαδολέμονο είναι ένας τρόπος να τις συνοδεύσεις, όμως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι.  

Πώς να καθαρίσεις τις γαρίδες

Πώς να καθαρίσεις τις γαρίδες

 

Γαρίδα για μακαρονάδες, σοτέ, πανέ και κουρκούτι

Στις περιπτώσεις της γαριδομακαρονάδας ή της γαρίδας σοτέ, πανέ και με κουρκούτι, καθαρίζεις τις γαρίδες από κεφάλι, κέλυφος και πόδια αφήνοντας μόνο την ουρά. Πώς το κάνεις; 

  • Τράβα αποφασιστικά πρώτα το κεφάλι ή κόψε το με μαχαίρι 
  • Αφαίρεσε το κέλυφος λίγο-λίγο σαν να το ξεφλουδίζεις, ξεκινώντας από την κοιλιά της γαρίδας. Μετά αφαίρεσε το εντεράκι της πλάτης (την αμμοσακούλα δηλαδή που είναι γεμάτη άμμο) με μια οδοντογλυφίδα ή με μυτερό μαχαιράκι. Βύθισε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο της πλάτης περίπου, εντόπισε το εντεράκι, βγάλτο έξω και τράβα το ολόκληρο. 
  • Αν θέλεις να ανοίξεις τις γαρίδες πεταλούδα για να τις κάνεις σοτέ, χάραξε κατά μήκος την πλάτη με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Στο ψήσιμο το σώμα της γαρίδας θα κάνει καμπύλη και θα μπορεί να στέκεται όρθια στο πιάτο από την πλευρά που τη χάραξες. 
  • Στο ψήσιμο η σάρκα της γαρίδας σφίγγει και ασπρίζει, ενώ το σώμα της γίνεται καμπυλωτό. Αν θέλεις να το κρατήσεις ίσιο, όπως για παράδειγμα στις γαρίδες τεμπούρα (σε κουρκούτι), χάραξε το σώμα της γαρίδας κάθετα σε 2-4 σημεία στο κάτω μέρος και σε 2-4 σημεία στη ράχη. Αυτό θα τη βοηθήσει να μείνει ίσια όταν τηγανιστεί. 

Πώς να καθαρίσεις τις γαρίδες

Πώς να καθαρίσεις τις γαρίδες

Γαρίδα ψητή στη σχάρα, στο γκριλ ή σαγανάκι

  • Στην περίπτωση της γαρίδας που είναι για ψητή στη σχάρα, στο γκρίλ, ή σαγανάκι, καθάρισε μόνο τα ποδαράκια και το κέλυφος της πλάτης αφήνοντας κεφάλι και ουρά. Πιάσε το κέλυφος από την πλευρά των ποδιών και ξεφλούδισέ το. Για να αφαιρέσεις το εντεράκι της πλάτης, χρησιμοποίησε τη μύτη ενός λεπτού μαχαιριού ή μια οδοντογλυφίδα.
  • Τις γαρίδες που θέλεις να ψήσεις στη σχάρα, πέρνα τις ανά τρεις σε δύο σειρές καλαμάκια, έτσι ώστε να μπορείς να τις ψήσεις και να τις γυρίσεις εύκολα, αλλά και να τις σερβίρεις χωρίς να τις διαλύσεις. 
  • Αν θέλεις να αφαιρέσεις και τα κεφάλια, πέρνα τις ανά 3 σε ένα καλαμάκι, αλλά πιάσε την κάθε μια από 2 σημεία του σώματός τους.
Extra tip

Αν η συνταγή ζητά να αφαιρέσεις τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, μην τις πετάξεις. Κράτα τες για να φτιάξεις έναν ζωμό που μπορείς να αξιοποιήσεις σε σούπες, πιλάφια, ριζότο και σάλτσες.