Τα high-protein ζυμαρικά είναι μια ειδική κατηγορία ζυμαρικών που φτιάχνονται με φυτικές πρωτεΐνες, συνήθως από όσπρια ή βρώμη. Δεν είναι ακριβώς ένα νέο προϊόν, καθώς στο εξωτερικό κυκλοφορούν αρκετά χρόνια τώρα, ωστόσο πλέον τα συναντάμε όλο και πιο συχνά και στην ελληνική αγορά και δεν είναι λίγες οι εταιρείες παρασκευής ζυμαρικών που έχουν μπει στη διαδικασία να προσθέτουν και αυτό τον κωδικό στην γκάμα των προϊόντων τους.
Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε «φρέσκια» πρόταση που εμπίπτει στην κατηγορία «υγιεινή διατροφή», θεωρούνται καλύτερη διατροφική επιλογή έναντι των κλασικών ζυμαρικών, αξίζει όμως να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με εκείνα που φτιάχνονται με φυτικές πρωτεΐνες; Μπορούν λίγες επιπλέον πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες να κάνουν τη διαφορά στη διατροφή σου;
Τα πλεονεκτήματα των high-protein ζυμαρικών
Βασικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων ζυμαρικών είναι ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά και σε φυτικές ίνες σε σχέση με τα κλασικά ζυμαρικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η διαφορά τους είναι τεράστια.
Σαφώς έχουν ένα προβάδισμα και αξίζει να τα επιλέξεις αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, αλλά αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσεις τελείως τα συμβατικά ζυμαρικά από τη διατροφή σου, επιλέγοντας αποκλειστικά τα high-protein.
Ποιοι αξίζει να τα επιλέξουν
Τα high-protein ζυμαρικά είναι καλή επιλογή για όσους δε λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, όσοι ακολουθούν vegetarian ή vegan διατροφή και λαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου ζωική πρωτεΐνη, είναι σημαντικό να επιλέγουν τροφές με φυτική πρωτεΐνη και τα ζυμαρικά με βάση τα όσπρια και τα δημητριακά είναι μια καλή εναλλακτική.
Οι αθλητές και τα πολύ δραστήρια άτομα, οι οποίοι έχουν υψηλές ανάγκες σε πρωτεΐνη που βοηθάει στο χτίσιμο και τη διατήρηση των μυών, αξίζει επίσης να εντάξουν τα high-protein ζυμαρικά στη διατροφή τους.
Επιπλέον, καθώς είναι και gluten-free μπορούν να καταναλωθούν και από όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.