Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια συνοδεύονται ιδανικά με πιλάφι. Για να φτιάξουμε το τέλειο πιλάφι πλένουμε καλά και σουρώνουμε 2 φλ. ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι. Λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσει παντού και συμπληρώνουμε 4 φλ. ζεστό νερό από βραστήρα. Αλατίζουμε, κάνουμε ένα ανακάτεμα και αφού δημιουργηθεί έντονος βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό της έντασης της εστίας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου χωρίς να ανακατέψουμε ξανά. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν αρχίσουν να δημιουργούνται λακκούβες στην επιφάνειά του. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, σκεπάζουμε με πετσέτα βαμβακερή και αφήνουμε το ρύζι να ηρεμήσει για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε. 

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

  • 600γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 150γρ. ψίχα από ψωμί χωριάτικο, ζυγισμένο χωρίς την κόρα
  • 1 κ.γ. γεμάτη κύμινο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 130 ml κρασί κόκκινο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα (περασμένα από τον πολυκόφτη)
  • 1 κρεμμύδι μικρό ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 χούφτα ελιές πράσινες (προαιρετικά)
  • λίγο κρασί γλυκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό Κρασί! Malbec από την Αργεντινή και την περιοχή της Mendoza με κόκκινων και μαύρων φρούτων, νότες δρυ και καπνού. La Guarda Malbec Bodega Lagarde

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τα σουτζουκάκια

  1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις μουλιάζουμε στο κρασί, συμπληρώνοντας με κρύο νερό ώστε να σκεπαστούν καλά.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο. Αυτό θα κάνει το φαγητό μας πιο ανάλαφρο.
  3. Ρίχνουμε σε μπολ τον κιμά, το ψωμί καλά στυμμένο, το σκόρδο με το λάδι του τηγανιού, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά.
  4. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα και μετά το ξαναζυμώνουμε, βρέχοντας τα χέρια μας με έξτρα κρασί και το πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
  5. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Περνάμε τα σουτζουκάκια από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

  1. Σουρώνουμε το λάδι που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφού το σοτάρουμε για 2’ σβήνουμε με το γλυκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  2. Προσθέτουμε τα λιωμένα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τις ελιές (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 15’.
  3. Ύστερα ρίχνουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα, κουνάμε να σκεπαστούν από τη σάλτσα και βράζουμε το φαγητό μέχρι να δέσουν τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα τους.
  4. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ζεστά συνοδεύοντας σε λευκό πιλάφι.

Αν χρησιμοποιήσουμε ελιές στη σάλτσα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο αλάτισμα γιατί είναι κι αυτές αλατισμένες και μπορεί η σάλτσα να βγει πολύ αλμυρή.

Αντί να τηγανίσουμε, μπορούμε να ψήσουμε τα σουτζουκάκια. Τα απλώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήσουμε στο φούρνο στους 180οC για 20’-25’. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας στο τηγάνι, τα περιχύνουμε με αυτήν και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 30’ ακόμη.