Μπορεί επίσης να το συναντήσουμε και ως gratin dauphinois εξ αιτίας της καταγωγής του από την περιοχή Dauphiné της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Πάντως, και γκρατέν πατάτας να το πούμε, το ίδιο νόστιμο θα είναι και θα σημαίνει αυτό: λεπτοκομμένες φέτες πατάτας που βράζουν μέσα γάλα ίσως και λίγη κρέμα πριν ψηθούν στο φούρνο πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί μέχρι να αποκτήσουν μια υπέροχη χρυσαφιά κρούστα.

Το μυστικό είναι να μην στεγνώσουν οι πατάτες μετά το ψήσιμο, αλλά να παραμείνουν τρυφερές μέσα σε ένα υπέροχα ζουμερό περιβάλλον.

Υλικά
  • 900 γρ. πατάτες
  • 600 ml γάλα πλήρες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος για μαγειρική
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής μας, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Chardonnay με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών, νότες φρυγανισμένου ψωμιού, μέτριο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Bourgogne Chardonnay Bouchard Pere & Fils

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις πατάτες ογκρατέν καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Στο μαντολίνο είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε.
  2. Με τη 1 σκελίδα σκόρδο τρίβουμε ένα πυρίμαχο σκεύος παντού και ύστερα την ψιλοκόβουμε.
  3. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το γάλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Πρέπει να είναι καλά σκεπασμένες με τα υγρά, αλλιώς προσθέτουμε λίγο επιπλέον γάλα.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε τις πατάτες για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προς το τέλος προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  6. Βουτυρώνουμε το σκεύος μας και ανακατεύουμε όσο βούτυρο περισσέψει στο μείγμα της κατσαρόλας.
  7. Παίρνουμε με μια κουτάλα τις πατάτες μαζί με τα υγρά τους και τις μεταφέρουμε στο ταψί σε στρώσεις, πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με τριμμένο τυρί. Την τελευταία στρώση την πασπαλίζουμε πιο πλουσιοπάροχα.
  8. Ψήνουμε στον φούρνο τις μέχρι να αποκτήσει το φαγητό χρυσοκόκκινη κρούστα.