Υλικά
- 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 κουνουπίδι μικρό
- 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια λευκά κομμένα μισοφέγγαρα
- 2500 ml γάλα
- 50 γρ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
- 100 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό από την ποικιλία Παύλος με έντονα φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα ώριμων εξωτικών φρούτων, βοτανικότητα και αρώματα μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: Pavlos Solomos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το ογκρατέν με λαχανικά και μπεσαμέλ κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε για 20 λεπτά σε νερό και ξύδι.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες για 20 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κουνουπίδι μαζί με 1 lt γάλα και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
- Αφού βράσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα.
- Στο μίξερ ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ προσθέτοντας 1,5 lt γάλα, άλλα 500 ml γάλα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι και τα χτυπάμε έως ότου η μπεσαμέλ αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μισές πατάτες, το μισό κουνουπίδι, το μισό τριμμένο τυρί και το μισό μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και ολοκληρώνουμε με μία στρώση τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε στον φούρνο στους 190°C για 55 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ.
- Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Για την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε γάλα φυτικής προέλευσης στις ίδιες ποσότητες.