Υλικά
  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουνουπίδι μικρό
  • 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια λευκά κομμένα μισοφέγγαρα
  • 2500 ml γάλα
  • 50 γρ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό από την ποικιλία Παύλος με έντονα φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα ώριμων εξωτικών φρούτων, βοτανικότητα και αρώματα μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: Pavlos Solomos Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ογκρατέν με λαχανικά και μπεσαμέλ κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε για 20 λεπτά σε νερό και ξύδι.
  2. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες για 20 λεπτά.
  3. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κουνουπίδι μαζί με 1 lt γάλα και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
  5. Αφού βράσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα.
  6. Στο μίξερ ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ προσθέτοντας 1,5 lt γάλα, άλλα 500 ml γάλα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι και τα χτυπάμε έως ότου η μπεσαμέλ αποκτήσει βελούδινη υφή.
  7. Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μισές πατάτες, το μισό κουνουπίδι, το μισό τριμμένο τυρί και το μισό μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
  8. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και ολοκληρώνουμε με μία στρώση τριμμένο τυρί.
  9. Ψήνουμε στον φούρνο στους 190°C για 55 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ.
  10. Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Για την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε γάλα φυτικής προέλευσης στις ίδιες ποσότητες.