Στον φούρνο ψήνονται γρήγορα και αναδεικνύονται ιδανικά με απλά υλικά, όπως βούτυρο, λεμόνι και μυρωδικά, χωρίς να καλύπτεται ο φυσικός τους χαρακτήρας. Είναι ένα κομψό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό σε πιο επίσημα γεύματα ή ιδιαίτερες περιπτώσεις.

 

 

Υλικά
  • 12 χτένια με μισό κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα, καλά ξεπαγωμένα)
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό
  • λίγο μαϊντανό, σχοινόπρασο ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • φρυγανιά τριμμένη ή παρμεζάνα, για ελαφριά κρούστα (προαιρετικά) 

Chardonnay με αρώματα από εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα φρούτα, ανθικές νότες και mineral χαρακτήρα. Η πρόταση του WSPC: Chablis Premier Cru Vaillons Domaine William Fevre

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα χτένια στο φούρνο με βούτυρο και αρωματικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  2. Στεγνώνουμε καλά τα χτένια με απορροφητικό χαρτί.
  3. Τα τοποθετούμε με το κέλυφος προς τα κάτω σε ταψί στρωμένο με χοντρό αλάτι ή τσαλακωμένο χαρτί ψησίματος, ώστε να στέκονται σταθερά.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι.
  5. Περιχύνουμε τα χτένια με το μείγμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ελάχιστη φρυγανιά ή παρμεζάνα.
  6. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν λευκά και ζουμερά και να σχηματίσουν ελαφριά κρούστα, αν βάλουμε φρυγανιά ή παρμεζάνα. Δεν τα παραψήνουμε γιατί σφίγγουν.
  7. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό, σχοινόπρασο ή άνηθο.
  8. Σερβίρουμε αμέσως, με φρέσκο ψωμί για να απολαύσουμε την απολαυστική τους σάλτσα.

Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα χτένια, τα ξεπαγώνουμε στο ψυγείο και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.