Υλικά
  • 6 μερίδες μοσχαρίσιο οσομπούκο, με το κόκκαλό του
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε πολύ ψιλά καρεδάκια
  • 1 πράσο πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή 3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο ξερό
  • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ, περασμένη από τον πολυκόφτη
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το οσομπούκο στη γάστρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα (ή κατευθείαν στη γάστρα, αν έχουμε από αυτές που μπαίνουν στις εστίες), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας, να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε τα λαχανικά, το δαφνόφυλλο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Αλατίζουμε, προσθέτουμε την ντομάτα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  6. Μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα και προσθέτουμε 2 φλ. νερό. Αν δεν έχουμε γάστρα, το μεταφέρουμε σε απλό ταψί που θα σκεπάσουμε καλά πρώτα με χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
  7. Ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη. Αν στις 2 ώρες το κρέας δεν έχει μαλακώσει, το ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει.
  8. Σερβίρουμε το οσομπούκο συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας ή ταλιατέλες.
  • Αν το κρέας έχει μαλακώσει καλά αλλά η σάλτσα του στο ταψί δεν έχει δέσει, τη μεταφέρουμε στο μάτι και την πυκνώνουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αν θέλουμε τη σάλτσα εντελώς λεία, την περνάμε από τον πολυκόφτη.