Πέρα από φανταστικό, είναι και πολύ εύκολο να γίνει, αρκεί να προσέξουμε μερικά σημεία που κι αυτά δεν απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία. Γενικά διαλέγουμε μήλα που να μην είναι υπερβολικά ώριμα ή μαλακά. Θέλουμε να κρατήσουν το «σώμα» τους μετά το ψήσιμο και να έχουν μια ελαφριά φυσική οξύτητα που να ισορροπεί τη γλύκα της καραμέλας. Σημαντικό είναι να καθαρίσουμε τα μήλα γιατί η φλούδα θα εμποδίζει μετά όταν το τρώμε. Επίσης, φροντίζουμε να κόψουμε τα μήλα σε φέτες ίδιου πάχους (περίπου 0,5 εκ.) για να ψηθούν ομοιόμορφα και να μη διαλυθούν. Αφού το κόψουμε το μήλο, για να μην μαυρίσει, το αλείφουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 1: Πρώτα καθαρίζουμε περιμετρικά τα μήλα και...

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

...τα κόβουμε σε φέτες.

Για την καραμέλα που ετοιμάζουμε για τη βάση, χρησιμοποιούμε σκούρα καστανή ζάχαρη, αυτή που κολλάει. Ταιριάζει τέλεια με τα μήλα και την κανέλλα και χαρίζει βαθύτερο χρώμα και γεύση με νότες μελάσας. Στο κέικ χρησιμοποιούμε καστανή ζάχαρη, όχι αυτήν που κολλάει και που είναι πιο ανοιχτή σε χρώμα.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 3: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και...

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

...προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 4: Προσθέτουμε και την κανέλα.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 5: Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο καραμελένιο μείγμα.

Προσέχουμε να λιώσει ωραία η σκούρα καστανή ζάχαρη στο βούτυρο, χωρίς να καεί. Χύνουμε την καραμέλα όσο είναι ζεστή σε αντικολλητικό ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκ. Αν το ταψί είναι αντικολλητικό δεν χρειάζεται να το βουτυρώσουμε, ειδικά στη βάση του που θα μπει η καραμέλα. Αν δεν είμαστε σίγουροι μπορούμε να βουτυρώσουμε τη φόρμα μόνο περιμετρικά. 

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 6: Αδειάζουμε το ζεστό μείγμα σε αντικολλητική στρογγυλή φόρμα και το απλώνουμε.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 7: Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες μήλου κυκλικά, ώστε να καλύψουν όλη τη βάση.

 

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 8: Ό,τι μήλο περισσέψει, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Από πάνω από την καραμέλα στρώνουμε τα μήλα τοποθετώντας τις φέτες κυκλικά, η μια να ακουμπάει ελαφρώς πάνω στην άλλη μέχρι να γεμίσει όλη η βάση του ταψιού. Για πιο «αφράτο» αποτέλεσμα στο κέικ, χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα ενώ ανακατεύουμε. 

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 9: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 10: Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 11: Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 12: Ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο είναι ευκολότερο να ανακατεύουμε με μίξερ χειρός για πιο αφράτο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, όταν ξεκινάμε να προσθέτουμε αλεύρι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε σπάτουλα σιλικόνης στο ανακάτεμα εναλλακτικά ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε αλεύρι και γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί κάθε φορά το κάθε υλικό. Αποφεύγουμε το πολύ ανακάτεμα γιατί θα σφίξει το κέικ.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 13: Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι...

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

...με το γάλα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Εκτός από την κανέλα, τη βανίλια και το γαρίφαλο, που χρησιμοποιούμε στη συνταγή, μπορούμε να παίξουμε με διάφορα μπαχαρικά ή άλλα υλικά και να έχουμε διαφορετικό λίγο αποτέλεσμα. Ταιριάζει πολύ το μοσχοκάρυδο ή το κάρδαμο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλκοόλ στην καραμέλα όπως κονιάκ ή ρούμι, και μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λεμόνι με ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 14: Ανακατεύουμε μέσα τα υπόλοιπα μήλα...

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

...και ½ κ.γ. κανέλα.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε μεσαία σχάρα του φούρνου, για περίπου 35-40 λεπτά. Τσεκάρουμε με μαχαίρι και κοιτάμε να βγαίνει στεγνό. Έπειτα περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε όσο είναι ακόμα ζεστό. Αν περιμένουμε πολύ, η καραμέλα θα στερεοποιηθεί και θα κολλήσει στο ταψί.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 15: Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα στη φόρμα...

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

...και στρώνουμε την επιφάνεια.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 16: Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι στη δοκιμή.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Βήμα 17: Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, όσο είναι ακόμα ζεστό, ώστε τα καραμελωμένα μήλα να αποκαλυφθούν στην κορυφή.

Ίσως, είναι η στιγμή που αναποδογυρίζεις το ταψί και βλέπεις την καραμέλα να γλιστρά πάνω από τα μήλα· ίσως πάλι η μυρωδιά του λιωμένου βουτύρου μαζί με τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα, που γεμίζει το σπίτι φθινοπωρινά αρώματα. Από κάτω, ένα απαλό, αφράτο κέικ με άρωμα λεμόνι τα δένει όλα υπέροχα! Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι ιδανικό με καφέ ή τσάι αλλά και σαν ωραίο φθινοπωρινό επιδόρπιο με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη σαντιγί.

Ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα

Απολαμβάνουμε!
Υλικά

Για τη βάση με τα μήλα

  • 4 μήλα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

Για το κέικ

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • 120 ml γάλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες.
  2. Έπειτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  3. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη.
  4. Προσθέτουμε και την κανέλα.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο καραμελένιο μείγμα.
  6. Αδειάζουμε το ζεστό μείγμα σε αντικολλητική στρογγυλή φόρμα, 26 εκ. και το απλώνουμε.
  7. Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες μήλου κυκλικά, ώστε να καλύψουν όλη τη βάση.
  8. Ό,τι μήλο περισσέψει, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  9. Σε ένα μπολ ή άλλο σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  10. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  11. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  12. Ρίχνουμε το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  13. Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  14. Ανακατεύουμε μέσα τα υπόλοιπα μήλα και ½ κ.γ. κανέλα.
  15. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα στη φόρμα και στρώνουμε την επιφάνεια.
  16. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι ή το ξυλάκι στη δοκιμή.
  17. Αφήνουμε το κέικ 10 λεπτά να σταθεί και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, όσο είναι ακόμα ζεστό, ώστε τα καραμελωμένα μήλα να αποκαλυφθούν στην κορυφή. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε.