
Υλικά
- 2 κουνουπίδια, μέτρια και σφιχτά
- 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πολέντα
- 150 γρ. πολέντα
- 850 γρ. νερό ζεστό
- 8 μανιτάρια αποξηραμένα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. βούτυρο φυτικό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα μυρωδικών
- 50 γρ. φύλλα μαϊντανού και κόλιανδρου φρέσκου, πλυμένα και στεγνά
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ροζέ, Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο που συνδυάζει τα ανθικά στοιχεία όπως το τριαντάφυλλο, με τα κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα και το κεράσι. Υψηλή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Η πρότασή μας: L’ Esprit du Lac - Κτήμα Κυρ - Γιάννη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα μυρωδικών: Ψιλοκόβουμε τα φύλλα μυρωδικών, τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.
- Κόβουμε 4 χοντρές, ισοπαχείς φέτες από τα κουνουπίδια, περίπου 2 εκ. η καθεμία, αποφεύγοντας τις άκρες και τα κοτσάνια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα φιλέτα κουνουπιδιού από κάθε πλευρά ώστε να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το θυμάρι, την πάπρικα, την πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδου, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε τις μπριζόλες κουνουπιδιού στο ταψί και τις αλείφουμε με το μείγμα μπαχαρικών.
- Ψήνουμε τις μπριζόλες στο φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την πολέντα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τα μανιτάρια - αν τα χρησιμοποιήσουμε - να βράσουν. Μόλις κοχλάσει το νερό, αφαιρούμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την πολέντα, ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε την πολέντα για 25 λεπτά και αφού αποκτήσει κρεμώδη υφή αποσύρουμε και ενσωματώνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας.
- Σερβίρουμε σε πιάτα τη ζεστή πολέντα, βάζουμε από πάνω μια μπριζόλα κουνουπιδιού (προσθέτουμε και τα βρασμένα μανιτάρια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει), περιχύνουμε με τη σάλτσα μυρωδικών και σερβίρουμε.
Στην πολέντα μπορούμε να προσθέσουμε 4-5 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες.