Υλικά
- 1 συσκευασία σφολιάτα, φρέσκια ή κατεψυγμένη
- 120 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. αμυγδαλόψιχα, λεπτοτριμμένη
- 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 λοβό βανίλιας
- 20 ml λικέρ αμαρέτο
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 ολόκληρο αμύγδαλο
- άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα
Λευκό Γλυκό Κρασί! Από το νησί της Σάμου και την ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο. Υψηλή ένταση αρωμάτων, πολυπλοκότητα και μοναδική ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας.
Samos Grand Cru ΕΟΣ Σάμου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και αφρατεύουμε για 2'.
- Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, τα ξύσματα, 2 από τα αυγά, το αλάτι, τα σποράκια της βανίλιας, το λικέρ και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15'.
- Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το κόβουμε σε κύκλο, διαμέτρου 26 εκ. Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο φύλλο σφολιάτας.
- Απλώνουμε τη γέμιση στο ένα φύλλο σφολιάτας, ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζουμε αφήνοντας ένα κενό περίπου 4 εκ. περιμετρικά, για να κλείσουμε τη βασιλόπιτα.
- Ακουμπάμε επάνω στη γέμιση το αμύγδαλο, για «φλουρί».
- Χωρίζουμε το αυγό που μας έμεινε σε ασπράδι και κρόκο. Με το ασπράδι περνάμε τις άκρες της σφολιάτας, σκεπάζουμε ομοιόμορφα με το άλλο φύλλο σφολιάτας και πατάμε με το δάχτυλο μας τις άκρες ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράσουμε την επιφάνεια της πίτας, σε γιορτινά σχέδια ή σταυρωτές γραμμές.
- Βάζουμε την πίτα στην κατάψυξη για 30'.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα.
- Χτυπάμε τον κρόκο με ελάχιστο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο για περίπου 45', στο χαμηλότερο ράφι. H πίτα του βασιλιά, τρώγεται καλύτερα ζεστή και λίγο πριν τη σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε τη galette με μαστίχα.
- Τη φυσική βανίλια μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 καψουλάκι βανιλίνης.