
Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε ξινόγαλο και μαγειρική σόδα στο κέικ, που το κάνουν πιο «αέρινο» και ανάλαφρο, ώστε να μη μας βαραίνει.
Υλικά
Για το κέικ
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο
- ½ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1½ φλ. ξινόγαλο
- 3 αυγά μεγάλα
- 2 φλ. ζάχαρη
- 3½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 βανίλια
Για τη μαρμελάδα
- 3 φλ. σμέουρα
- 3 φλ. κεράσια
- ½ φλ. μέλι
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη βουτυρόκρεμα λευκής σοκολάτας
- 350 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1½ φλ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
Μικρόρωγο Μοσχάτο Άσπρο με αρώματα σταφυλιού, λουλουδιών, φρέσκων φρούτων και μελιού, ισορροπία και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Muscat de Samos Petit Grain UWC Samos
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ξεκινάμε από τη μαρμελάδα
- Για το κεικ με σμέουρα, κεράσια και βουτυρόκρεμα λευκής σοκολάτας πλένουμε τα κεράσια και τα σμέουρα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια.
- Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε τα φρούτα, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 10-12 λεπτά, ενώ με ένα πιρούνι προσπαθούμε να λιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα φρούτα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και προετοιμάζουμε δύο στρόγγυλες φόρμες του κέικ, διαμ. 24 εκ.
- Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το λάδι, το γιαούρτι, το ξινόγαλο, τη ζάχαρη και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και στη συνεχεία ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Αφού ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τέλος τη βανίλια.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στο χαμηλό επίπεδο του φούρνου για 40-50 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Πριν το βγάλουμε από τον φούρνο κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι: καρφώνουμε το κέικ με ένα μαχαίρι, και αν η λάμα βγει καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε τις φόρμες να κρυώσουν για 5 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε τα κέικ και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα ώστε να κρυώσουν τελείως.
- Αφού έχουν κρυώσει (θα χρειαστεί περίπου 4-5 ώρες, ανάλογα το περιβάλλον) με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε στη μέση, οριζοντίως τα κέικ, ώστε να δημιουργήσουμε τέσσερις ομοιόμορφους δίσκους.
Φτιάχνουμε τη βουτυρόκρεμα
- Κόβουμε τη λευκή σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
- Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα αφού τσεκάρουμε πρώτα αν έχει κρυώσει και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Στήνουμε το κέικ
- Στο πιάτο/βάση που πρόκειται να σερβίρουμε το κέικ μας τοποθετούμε 1 κ.σ. από τη βουτυρόκρεμα και την απλώνουμε ώστε να κολλήσει το κέικ και να μη γλιστρήσει.
- Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο του κέικ και έπειτα, ποσότητα ίση με το 1/4 από τη βουτυρόκρεμα και αντίστοιχη ποσότητα από τη μαρμελάδα. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες στρώσεις, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. Φροντίζουμε ώστε να αφήσουμε λίγη βουτυρόκρεμα για να καλύψουμε ελαφρώς το κέικ από πάνω και περιμετρικά.
- Διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα και βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν κόψουμε και σερβίρουμε.