
Υλικά
για μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή 2 μικρές μακρόστενες
- 500 γρ. ζάχαρη καστανή
- 8 αυγά
- ξύσμα από 4 λεμόνια
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 160 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το γλάσο
- 2 φλ. ζάχαρη άχνη
- χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κέικ λεμονιού χωρίς μίξερ με γλάσο ζάχαρης, ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά. Χτυπάμε με αυγοδάρτη για να γίνουν αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας δυνατά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο, παχύρρευστο χυλό.
- Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε δυνατά να ομογενοποιηθεί στο μείγμα μας.
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε καλά. Πετάμε την περίσσεια του αλευριού και αδειάζουμε μέσα το μείγμα που φτιάξαμε. Αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Τσεκάρουμε αν ψήθηκε ως μέσα βυθίζοντας στο κέικ ένα μαχαιράκι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε το κέικ λίγο ακόμη.
- Αφού κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ σε σύρμα.
Για την προετοιμασία του γλάσου
- Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ζωηρά και αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε επιπλέον χυμό, αλλά σταγόνα - σταγόνα. Θέλουμε το γλάσο μας μέτρια πηχτό, ώστε να ρέει όμορφα αλλά όχι πολύ αραιό να τρέχει ανεξέλεγκτα.
- Όταν κρυώσει εντελώς, μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα και περιχύνουμε με το γλάσο.
- Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες αφού στεγνώσει το γλάσο.