Υλικά

για μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή 2 μικρές μακρόστενες  

  • 500 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 8 αυγά  
  • ξύσμα από 4 λεμόνια
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 160 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το γλάσο

  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κέικ λεμονιού χωρίς μίξερ με γλάσο ζάχαρης, ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά. Χτυπάμε με αυγοδάρτη για να γίνουν αφράτο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας δυνατά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο, παχύρρευστο χυλό.
  3. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε δυνατά να ομογενοποιηθεί στο μείγμα μας.
  4. Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε καλά. Πετάμε την περίσσεια του αλευριού και αδειάζουμε μέσα το μείγμα που φτιάξαμε. Αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  6. Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Τσεκάρουμε αν ψήθηκε ως μέσα βυθίζοντας στο κέικ ένα μαχαιράκι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε το κέικ λίγο ακόμη.
  7. Αφού κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ σε σύρμα.

Για την προετοιμασία του γλάσου

  1. Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ζωηρά και αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε επιπλέον χυμό, αλλά σταγόνα - σταγόνα. Θέλουμε το γλάσο μας μέτρια πηχτό, ώστε να ρέει όμορφα αλλά όχι πολύ αραιό να τρέχει ανεξέλεγκτα.
  2. Όταν κρυώσει εντελώς, μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα και περιχύνουμε με το γλάσο. 
  3. Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες αφού στεγνώσει το γλάσο.