
Σε αυτή τη συνταγή για pancakes χρησιμοποιείται ξινόγαλο καθώς δημιουργεί τις απαραίτητες φυσαλίδες στο μείγμα και έτσι τα pancakes γίνονται πιο ανάλαφρα. Αν δεν έχετε ξινόγαλο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κανονικό γάλα στο οποίο θα προσθέσετε 1 κ.σ. λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού και θα το αφήσετε στην άκρη για 5 λεπτά.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θερμοκρασία στην οποία θα ψήσετε τα pancakes πρέπει να είναι μέτρια. Αν έχετε υψηλή θερμοκρασία, όταν μπει ο χυλός στο τηγάνι δεν θα απλωθεί σωστά και θα καεί.
Υλικά
Για 10 pancakes
- 50 ml ξινόγαλο
- 1 αυγό
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + επιπλέον για το τηγάνι
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνης
- αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα αφράτα pancakes με ξινόγαλο σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ξινόγαλο, το αυγό και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη βανίλια και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να καταλήξουμε σε ένα ομογενοποιημένο χυλό.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Αφού ζεσταθεί προσθέτουμε περίπου 1½-2 κ.σ. από το χυλό και απλώνουμε ελαφρώς.
- Ψήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά. Αν δούμε ότι στην πάνω πλευρά ο χυλός παραμένει πολύ υδαρής, τότε περιμένουμε λίγο για να αναποδογυρίσουμε το pancake.
- Αναποδογυρίζουμε με σπάτουλα και περιμένουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
- Μεταφέρουμε το pancake σε πιάτο, σκουπίζουμε το τηγανάκι με χαρτί κουζίνας και αλείφουμε πάλι με βούτυρο. Συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο χυλό.
- Σερβίρουμε τα pancakes με toppings της επιλογής μας, όπως μέλι, μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή ό,τι άλλο μας ευχαριστεί.