Σπιτικός γύρος κοτόπουλου
Υλικά
  • 1500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, στήθος και μπούτι

Για τη μαρινάδα

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1½  κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1  κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • ½ κ.γ. σπόρους κόλιανδρο, τριμμένο
  • χυμό από δύο λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό Chardonnay με ωρίμαση σε δρυ! Η πρότασή μας: Chardonnay - Κτήμα Καριπίδη
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον σπιτικό γύρο κοτόπουλο, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλες, μέτρια λεπτές φέτες σαν φιλετίνια.
  3. Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στη μαρινάδα, ανακατεύουμε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες.
  4. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι (μαντεμένιο ή σχαροτήγανο). Ψήνουμε το κοτόπουλο σε δόσεις στο τηγάνι, για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να καραμελώσει εξωτερικά, αλείφοντας τα κομμάτια με τη μαρινάδα.
  5. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο με μαχαίρι σε λεπτά μπαστουνάκια, να γίνει σαν γύρος.
  6. Σερβίρουμε τον σπιτικό γύρο κοτόπουλο μέσα σε πίτα για σουβλάκια, με τα συνοδευτικά της επιλογής μας, όπως τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι και μουστάρδα.

Μπορούμε να ψήσουμε τον σπιτικό γύρο κοτόπουλο και στον φούρνο, με δύο τρόπους, τυλιγμένο σε λαδόκολλα ή στημένο σαν γύρο. Για τον πρώτο τρόπο ψησίματος, τυλίγουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο τυλιγμένο σε σφιχτό ρολό σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα και 15 λεπτά και στη συνέχεια ξετυλίγουμε και ψήνουμε ακόμη 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Για τον δεύτερο τρόπο ψησίματος, κόβουμε 1 κρεμμύδι στη μέση, το τοποθετούμε σε στενό ταψάκι και επάνω καρφώνουμε 3 καλαμάκια για σουβλάκια. Περνάμε τα μαριναρισμένα φιλετάκια κοτόπουλου στα καλαμάκια, σε στρώσεις, σαν να στήνουμε γύρο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 185°C για 1 ώρα και 15 λεπτά.