Ο Κωστής Κωστάκης ζυμώνει στο Α λα Γκρεκ, το μαγαζί που διατηρεί στο Χαλάνδρι από το 2013 μαζί με τον Γιάννη Πετρή, πίτες και αρτοποιήματα που τιμούν την παράδοση, ανάμεσά τους και υπέροχους γκιουζλεμέδες, τις περίφημες μικρασιάτικες λεπτές πίτες που ψήνονται σε μεταλλικές πλάκες που ονομάζονται σάτσι.

Κωστής Κωστάκης

Κωστής Κωστάκης

Στη συνταγή που μας δίνει βέβαια, δεν θα χρειαστούμε σάτσι. Αντίθετα, μπορούμε να τις ψήσουμε πολύ απλά και γρήγορα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Κωστής Κωστάκης

Κωστής Κωστάκης

Υλικά

Για 15-20 κομμάτια 

Για τη ζύμη

  • 700 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300 γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή ή 30γρ. νωπή
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 500-550 γρ. νερό
  • 20 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ροζέ, blend των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Refosco με αρώματα ροδάκινου, κίτρου, γκρέιπφρουτ και φράουλας, σε φόντο λευκού πιπεριού και βοτάνων. Η πρόταση του WSPC: La Vita Con Mare - Οίνοι Αδάμ

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τη γέμιση

  1. Για τον γκιοζλεμέ με πατάτα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο.
  2. Σπάμε τις βρασμένες πατάτες με το εργαλείο του πουρέ, τις προσθέτουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
  4. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Για τη ζύμη

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Αφού φουσκώσει, τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε ξανά.
  4. Τη χωρίζουμε σε κομμάτια των 100 γρ. και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Με τη βοήθεια πλάστη και με λίγο αλεύρι, τις ανοίγουμε σε λεπτές, στρογγυλές πίτες. Στη μέση κάθε πίτας, βάζουμε τη γέμιση και την κλείνουμε σε φάκελο.
  6. Αφού γεμίσουμε όλες τις πίτες, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν.
  7. Τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς τες συχνά, μέχρι να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές.
  8. Λίγο πριν τις βγάλουμε από το τηγάνι, τις αλείφουμε με βούτυρο. Τις γυρνάμε ακόμη μια φορά και είναι έτοιμες.

Βράζουμε τις πατάτες πάντα με τη φλούδα τους, για να μην τραβήξουν νερό και στη συνέχεια τις καθαρίζουμε.