Σε γιορτινούς ρυθμούς κινείται το μενού και αυτή την εβδομάδα, αφού έχουμε μπροστά μας ένα μεγαλοπρεπές ρεβεγιόν για να αποχαιρετήσουμε το παλιό έτος και την πρώτη μέρα του 2025, η οποία πρέπει να έχει το γιορτινό γεύμα που της αξίζει.
Την υπόλοιπη εβδομάδα κινούμαστε και πάλι με λίγη μετριοπάθεια, για να τα δώσουμε όλα στα δύο γιορτινά τραπέζια. Πάμε να δούμε τι θα φάμε λοιπόν.
Δευτέρα - Ρεβίθια στον φούρνο με κάπαρη, ελιές και πορτοκάλι
Σε αυτή τη συνταγή για ρεβίθια στον φούρνο με κάπαρη, ελιές και πορτοκάλι, ο συνδυασμός γλυκού και όξινου ταιριάζει πολύ, ενώ το ψήσιμο στο φούρνο αφήνει τα ρεβίθια μελωμένα και ταυτόχρονα λίγο τραγανά. Η κάπαρη και οι ελιές δίνουν ένταση και αλμύρα, ενώ το πορτοκάλι προσθέτει μια φρουτώδη, γλυκόξινη νότα που ισορροπεί υπέροχα το σύνολο.
Τρίτη (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) – Ένα ολοκληρωμένο μενού για την υποδοχή του νέου χρόνου
Εδώ έχουμε ετοιμάσει μία πρόταση με όλα όσα χρειάζεσαι για να υποδεχτείς το 2025 όπως του πρέπει. Ένα εορταστικό μενού που μοσχοβολά νοστιμιά και όρεξη για νέα ξεκινήματα.
Για αρχή: Βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας και chips προσούτο
Πάει μία σουπίτσα για να ξεκινήσουμε το γεύμα, σωστά; Η αλήθεια είναι πως οι σούπες είναι το ιδανικό άνοιγμα για ένα επίσημο γεύμα και αυτή η βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας και προσούτο θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε μία τέτοια περίσταση.
Η σαλάτα: Ρώσικη, η κλασική συνταγή
Η ρώσικη σαλάτα - ή σαλάτα Ολιβιέ - είναι δημοφιλής σαλάτα της ρώσικης κουζίνας, με ψιλοκομμένα λαχανικά που αγκαλιάζονται από πλούσια μαγιονέζα, ιδανικά σπιτική. Το καλό με αυτή τη σαλάτα είναι ότι μπορούμε να την κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.
Το κυρίως: Μοσχάρι Wellington
Ομολογουμένως, το μοσχάρι Wellington είναι ένα σχετικά μπελαλίδικο, αλλά άκρως εντυπωσιακό και νόστιμο πιάτο της αγγλικής κουζίνας, στο οποίο πρωταγωνιστούν το κρέας που τυλίγεται από ζύμη σφολιάτας. Δεν αξίζει να κάνεις λίγο κόπο παραπάνω η έλευση του νέου χρόνου;
Για το τέλος: Εντυπωσιακή βασιλόπιτα σαν τούρτα με γέμιση τυρί κρέμα
Eίναι δυνατόν να λείπει μία βασιλόπιτα από αυτό το τραπέζι; Φέτος δώσε το κάτι παραπάνω φτιάχνοντας τη γεμιστή. Αν κοπεί στη μέση και γεμιστεί με γλάσο τυριού, αποκτά εμφάνιση τούρτας και λειτουργεί ταυτόχρονα ως επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Σε καλύψαμε;
Τετάρτη – Πρωτοχρονιάτικο μενού με τα όλα του
Τα τραπέζια αυτές τις μέρες δεν έχουν τέλος και είναι πολύ πιθανό να υποδεχτείς καλεσμένους τόσο την Παραμονή, όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Για δες εδώ λοιπόν τι μπορείς να φτιάξεις την πρώτη μέρα του χρόνου για να κάνεις το σωστό το ποδαρικό.
Για αρχή: Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ψωμάκια μπουκιές γεμιστά με μοτσαρέλα και βασιλικό
Ψωμάκια σε μέγεθος μπουκιάς, που στη γεύση θυμίζουν πίτσα Ναπολιτάνα καθώς ψωμί, τυρί, σάλτσα ντομάτας και βασιλικός ενώνονται σε μια μπουκιά. Αν τα σερβίρεις ζεστά με τη μοτσαρέλα να λιώνει στο στόμα θα εξαφανιστούν από τον μπουφέ σου σε χρόνο dt. Επίσης, είναι σωστό στολίδι για το τραπέζι.
Η σαλάτα: Γιορτινή λαχανοσαλάτα με φρούτα και καρύδια
Αυτή η λαχανοσαλάτα μπορεί να είναι φτιαγμένη με απλά υλικά, όμως ποντάρει στο κόκκινο και στα φρούτα εποχής γι’ αυτό και κερδίζει τις εντυπώσεις, γεμίζοντας το γιορτινό τραπέζι χρώμα και δροσιά.
Το κυρίως: Γιορτινό ρολό γαλοπούλας γεμιστό με πατάτες baby
Την προηγούμενη φάγαμε μοσχάρι, επομένως εδώ παίζουμε με γαλοπούλα, έτσι για την αλλαγή. Όχι όμως ολόκληρη, αλλά σε ρόλο, γεμιστή με κιμά και κάστανα, πεντανόστιμη και με πατάτες baby.
Το επιδόρπιο: Γιορτινή πουτίγκα με ψωμί και αποξηραμένα φρούτα
Αν αναζητάς ένα διαφορετικό επιδόρπιο για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, αυτή η γιορτινή πουτίγκα είναι για εσένα.
Πέμπτη: Κουνουπίδι ψητό στον φούρνο με κόκκινη σάλτσα
Και εκεί που κάπως μπουχτίσαμε από τα κρεατικά, ας παίξουμε με ένα λαδερό. Και τι καλύτερο από ένα νόστιμο και καθόλου βαρετό ψητό κουνουπίδι με κόκκινη σάλτσα.
Παρασκευή: Σπαγγέτι με κρεμώδη σάλτσα ψητής κολοκύθας
Τα σπαγγέτι με σάλτσα κολοκύθας είναι μια φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη μακαρονάδα, με πλούσια, κρεμώδη σάλτσα, που συνδυάζει την ψητή κολοκύθα με φέτα και φασκόμηλο. Τέλειο για να αποφύγουμε λίγες μέρες τα κρεατικά, αλλά και τα μπελαλίδικα φαγητά.
Σάββατο - Μπακαλιάρος ποσέ στο τηγάνι με ντοματίνια και κρασί
Ε, το θέλουμε και το ψαράκι μας. Ο μπακαλιάρος «στο τρελό νερό» (all’ acqua pazza), είναι η ιταλική εκδοχή για το ποσάρισμα ψαριού σε τηγάνι, με ντοματίνια και κρασί. Ένας πανεύκολος και ελαφρύς τρόπος να μαγειρεύουμε τα ψάρια μας μαζί με λαχανικά και φρέσκα αρώματα.
Κυριακή: Ολόκληρο μενού για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ανεξαρτήτως συνθηκών, η Κυριακή είναι πάντα μία μέρα μεγαλοπρεπής. Γι΄ αυτό και θέλουμε να τα έχει όλα:
Για αρχή: Χειμωνιάτικη σαλάτα με παντζάρια, τσιτσίραβλα και φουντούκια
Τα τσιτσίραβλα είναι παραδοσιακός πηλιορείτικος τσιπουρομεζές, που φτιάχνεται από τα βλαστάρια του ψηλού θάμνου τερέβινθος. Σε αυτή τη συνταγή, τα παντρεύουμε με παντζάρια, δημιουργώντας μία νόστιμη, χειμωνιάτικη σαλάτα.
Το κυρίως: Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο
Το λάχανο είναι ο βασιλιάς του χειμώνα και αυτή η συνταγή για λαχανοντολμάδες με κρεμώδες αυγολέμονο είναι γεμάτοι ζεστασιά. Ό,τι πρέπει για Κυριακή.
Για επιδόρπιο: Vegan μους σοκολάτας με 3 υλικά
Ελαφριά και μεταξένια, αυτή η vegan σοκολατένια μους με πλούσια γεύση και υφή στέκεται άνετα δίπλα στην κλασική συνταγή. Και αποτελεί το πιο ανάλαφρο κλείσιμο της εβδομάδας.
Βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας και chips προσούτο
Ρώσικη σαλάτα, η κλασική συνταγή
Μοσχάρι Wellington για το γιορτινό τραπέζι
Εντυπωσιακή βασιλόπιτα σαν τούρτα με γέμιση τυρί κρέμα
Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ψωμάκια μπουκιές γεμιστά με μοτσαρέλα και βασιλικό
Λαχανοσαλάτα με φρούτα και καρύδια
Γιορτινό ρολό γαλοπούλας γεμιστό με πατάτες baby
Γιορτινή πουτίγκα με ψωμί και αποξηραμένα φρούτα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς
Κουνουπίδι ψητό στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα
Σπαγγέτι με κρεμώδη σάλτσα ψητής κολοκύθας
Μπακαλιάρος ποσέ στο τηγάνι με ντοματίνια και κρασί
Χειμωνιάτικη σαλάτα με παντζάρια, τσιτσίραβλα και φουντούκια
Μαμαδίστικοι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο