Αυτή η εύκολη πουτίγκα γίνεται με φρυγανισμένο ψωμί, αποξηραμένα φρούτα και κονιάκ και σερβίρεται με μία πλούσια σάλτσα καραμέλας βουτύρου. Τα υλικά της μοιάζουν απλά, αλλά η γεύση της και η εμφάνισή της την καθιστούν ιδανικό επιδόρπιο για κάθε γιορτινό τραπέζι. Σας προτείνουμε να τη σερβίρετε στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς και θα μας θυμηθείτε.
Υλικά
Για την πουτίγκα
- 140 γρ. ψωμί του τοστ (κομμένο σε κύβους)
- 6 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 καψουλάκια βανιλίνης)
- 500 ml γάλα φρέσκο
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 60 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
- 80 γρ. σταφίδα
- 90 γρ. αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
- 2 κ.σ. κονιάκ
Για την επάλειψη της φόρμας
- 30 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για τη σάλτσα καραμέλας βουτύρου
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη μαύρη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη γιορτινή πουτίγκα με ψωμί και αποξηραμένα φρούτα κόβουμε το ψωμί σε κύβους του 1 εκ. και ψήνουμε για μερικά λεπτά στο γκριλ, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσέχοντας να μην καεί και μαυρίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ανεβάζουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα στη μέση με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Βάζουμε σε μπολ τα αυγά με τη βανίλια και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ξερά φρούτα και ρίχνουμε το ⅓ της ποσότητας στον πάτο της φόρμας. Προσθέτουμε το ⅓ από τα φρυγανισμένα ψωμάκια και το ⅓ από το μείγμα των αυγών. Συνεχίζουμε βάζοντας τα υλικά εναλλάξ, με την ίδια σειρά, μέχρι να τελειώσουν.
- Ψήνουμε την πουτίγκα στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Λίγο πριν βγάλουμε από τον φούρνο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της και αν βγει στεγνό, η πουτίγκα είναι έτοιμη.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Για τη σάλτσα καραμέλας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 3 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Για το σερβίρισμα αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.