Αυτή η εύκολη πουτίγκα γίνεται με φρυγανισμένο ψωμί, αποξηραμένα φρούτα και κονιάκ και σερβίρεται με μία πλούσια σάλτσα καραμέλας βουτύρου. Τα υλικά της μοιάζουν απλά, αλλά η γεύση της και η εμφάνισή της την καθιστούν ιδανικό επιδόρπιο για κάθε γιορτινό τραπέζι. Σας προτείνουμε να τη σερβίρετε στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς και θα μας θυμηθείτε.

Γιορτινή πουτίγκα

Γιορτινή πουτίγκα

Υλικά

Για την πουτίγκα

  • 140 γρ. ψωμί του τοστ (κομμένο σε κύβους)
  • 6 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 καψουλάκια βανιλίνης)
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
  • 80 γρ. σταφίδα
  • 90 γρ. αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
  • 2 κ.σ. κονιάκ

Για την επάλειψη της φόρμας

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη σάλτσα καραμέλας βουτύρου

  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη μαύρη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γιορτινή πουτίγκα με ψωμί και αποξηραμένα φρούτα κόβουμε το ψωμί σε κύβους του 1 εκ. και ψήνουμε για μερικά λεπτά στο γκριλ, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσέχοντας να μην καεί και μαυρίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ανεβάζουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα στη μέση με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  3. Βάζουμε σε μπολ τα αυγά με τη βανίλια και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
  4. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ξερά φρούτα και ρίχνουμε το ⅓ της ποσότητας στον πάτο της φόρμας. Προσθέτουμε το ⅓ από τα φρυγανισμένα ψωμάκια και το ⅓ από το μείγμα των αυγών. Συνεχίζουμε βάζοντας τα υλικά εναλλάξ, με την ίδια σειρά, μέχρι να τελειώσουν.
  5. Ψήνουμε την πουτίγκα στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Λίγο πριν βγάλουμε από τον φούρνο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της και αν βγει στεγνό, η πουτίγκα είναι έτοιμη.
  6. Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  7. Για τη σάλτσα καραμέλας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 3 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  8. Για το σερβίρισμα αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.