Υλικά
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 1½ πορτοκάλι
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 3 κ.σ. μπράντι

Για τη γέμιση

  • 250γρ. τυρί κρέμα
  • 50γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη διακόσμηση

  • 200γρ. ζάχαρη άχνη + λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 κ.γ. νερό 
  • 1 χούφτα σπόρους ροδιού

Ροζέ αφρώδες ημίξηρο κρασί! Ένα ροζέ αφρώδες από την Σαντορίνη blend των ποικιλιών Ασύρτικο και Μανδηλαριά, με κομψές φυσσαλίδες, αρωματική πολυπλοκότητα και ισορροπία.
Sparkling Rose Demi – Sec Santo WInes

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στις αντιστάσεις.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με 5 κ.σ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε στο μεταξύ τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και ίνες και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τις βανιλίνες και την κανέλα.
  5. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη για 5΄ και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, εξακολουθώντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Ρίχνουμε τον πολτό του πορτοκαλιού και όταν ενωθεί στο μείγμα χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και στο τέλος το μπράντι.
  7. Σταματάμε το χτύπημα και ξεκινάμε να ενσωματώσουμε τη μαρέγκα, σε δυο-τρεις δόσεις, παίρνοντας από το κέντρο του μείγματος με σπάτουλα σιλικόνης και διπλώνοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
  8. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28εκ. και στρώνουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά τοιχώματα κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο να ισιώσει και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα.
  9. Αφού βγάλουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο αφήνουμε να περάσουν 15' και περνάμε ένα μαχαίρι περιμετρικά για να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα. Την αναποδογυρίζουμε σε σύρμα, ξεκολλάμε το χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε οριζόντια, με πριονωτό μαχαίρι και τη χωρίσουμε σε δύο δίσκους. 
  10. Ετοιμάζουμε τη γέμιση χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  11. Παίρνουμε τον πάνω δίσκο της πίτας και τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ένα νόμισμα και το τοποθετούμε σε τυχαίο σημείο του.
  12. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε, σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο και ετοιμάζουμε ένα γλάσο ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και σχετικά πηχτό γλάσο. Το απλώνουμε στο κέντρο της βασιλόπιτας και ισιώνουμε όσο μπορούμε.
  13. Πριν στεγνώσει εντελώς το γλάσο σκορπάμε πάνω του μερικά σποράκια ροδιού και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. 

Αν δεν είναι εντελώς επίπεδη η επιφάνεια της πίτας, πριν κολλήσουμε τον πάνω δίσκο στη γέμιση του τυριού, την τριμάρουμε με μαχαίρι να γίνει επίπεδη ώστε να μπορέσει να καθίσει πάνω της το γλάσο.