Ξέρετε πώς μπορείτε να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο στην πέτσα του κοτόπουλου; Θα το στερεώσουμε σε ένα μισογεμάτο κουτάκι μπύρας και έτσι το κοτόπουλο θα σταθεί όρθιο και θα ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές του. Επειδή όμως πρέπει να ενισχύσουμε και την τραγανότητα της πέτσας, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε το λαρδί ή κάποιο φυτικό βούτυρο. Με το λαρδί δημιουργείται μια πάστα με την οποία αλείφεται παντού το κοτόπουλο και έτσι γίνεται τραγανό απέξω και ζουμερό στο ψαχνό του.

Χυμό λεμόνι στις πατάτες

Το κοτόπουλο με σπάγκο

Υλικά
  • 1 κοτόπουλο, ολόκληρο
  • 6 πατάτες
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την πάστα

  • 2 κ.σ. λαρδί ή φυτικό βούτυρο
  • 1 κ.γ.  πάπρικα καπνιστή
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό Chardonnay με αρώματα ροδάκινου, ανανά, περγαμόντου, βανίλιας και βουτύρου. Πλούσιο στο στόμα, με γεμάτο σώμα και δροσιστική οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Idisma Drios - Wine Art Estate

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε σε ταψί.
  3. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Για την πάστα, ανακατεύουμε  σε ένα μικρό μπολ το λαρδί ή το φυτικό βούτυρο, με την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  5. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της πάστας στο κοτόπουλο, πάνω από το δέρμα και ενδιάμεσα από το δέρμα και τη σάρκα.
  6. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και έπειτα με αλουμινόχαρτο.
  7. Ψήνουμε το κοτόπουλο στον φούρνο σκεπασμένο για 1 ώρα. Έπειτα αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά. Φροντίζουμε να αλείφουμε το κοτόπουλο με την υπόλοιπη μισή ποσότητα της πάστας όσο το ψήνουμε.