Υλικά
  • 2½ κιλά αρνί, σπασμένο για τον φούρνο
  • 2-3 κ.σ. βούτυρο Lurpak
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κιλό πατάτες
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Ξηρή Μαυροδάφνη από την Αχαΐα ή την Ηλεία! Σε blend ποικιλιών ή μονοποικιλιακή. Η πρότασή του WSPC: Ταώς Μαυροδάφνη – Οινοποιία Παρπαρούση

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το βουτυράτο αρνί με πατάτες στο φούρνο, πρώτα δημιουργούμε μια πάστα με το βούτυρο Lurpak, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώνουμε την πάστα στο αρνί ώστε να πάει παντού.
  2. Με ένα μικρό μαχαίρι κάνουμε μικρές τρύπες στο ψαχνό και βάζουμε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου.
  3. Βάζουμε το αρνάκι στο ταψί και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και έπειτα με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  4. Την επόμενη μέρα, το βγάζουμε από το ψυγείο 2 ώρες πριν το βάλουμε στον φούρνο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το αρνί για 1 ώρα.
  6. Στο μεσοδιάστημα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ρίγανη και τον χυμό του λεμονιού.
  7. Μετά από μια ώρα βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το αλουμινόχαρτο. Στο ταψί θα υπάρχουν υγρά. Αφαιρούμε τα περισσότερα και αφήνουμε τόσα ώστε να καλυφθούν οι πατάτες μόλις τις προσθέσουμε και αυτές στο ταψί.
  8. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ γυρίζουμε το αρνί κάθε μισή ώρα. Σε κάθε γύρισμα ραντίζουμε και με λίγο λεμόνι.
  • Το σημαντικό για το αρνί είναι να μη στεγνώσει. Για αυτό, προσαρμόζουμε τον χρόνο ανάλογα με τα κιλά. Κάθε κιλό χρειάζεται περίπου 1 ώρα ψησίματος. Στην περίπτωση που επιλέξουμε κατσίκι αντί για αρνί, θα χρειαστεί να μειωθεί ο χρόνος καθώς το κρέας είναι λιγότερο λιπαρό.
  • Σημασία στη νοστιμιά του αρνιού παίζουν και τα γυρίσματα, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Προτιμάμε στο τελευταίο γύρισμα να αφήσουμε την πέτσα από πάνω ώστε να γίνει τραγανή και απολαυστική.
  • Το μαρινάρισμα του αρνιού θα πρέπει να γίνει από το προηγούμενο βράδυ. Αν αλατίσουμε το κρέας από νωρίς θα δώσουμε στο αλάτι τον απαραίτητο χρόνο ώστε να κάνει το κρέας πιο μαλακό και ζουμερό.