Υλικά
για 2 βαζάκια των 150-200 ml
- 600 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια (καθαρό βάρος χωρίς κουκούτσια και φλούδες)
- 125 γρ. κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 150 γρ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 5 καψουλάκια καρδάμωμο (κακουλέ)
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 κ.γ. πιπέρια σε κόκκους
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το chutney (τσάτνεϊ) μήλου πλένουμε και ετοιμάζουμε τα μήλα όπως περιγράφονται στα υλικά και κρατάμε τα κουκούτσια, γιατί περιέχουν πηκτίνη που θα δέσει ωραία το τσάτνεϊ.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια του μήλου και τα κρεμμύδια σε κατσαρόλα.
- Βάζουμε σε ένα κομμάτι τούλι τα κουκούτσια του μήλου μαζί με την κανέλα, το καρδάμωμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα πιπέρια. Τα δένουμε με ένα σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το τζίντζερ και το αλάτι.
- Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά τη χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το chutney. Δεν θα πάρει πάνω από 30-40 λεπτά γιατί η ποσότητα είναι μικρή. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αφαιρούμε το τούλι με τα μπαχαρικά και αν θέλουμε πολτοποιούμε ελαφρά το τσάτνεϊ μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Του δίνουμε μια τελευταία βράση.
- Ύστερα το μοιράζουμε όπως είναι καυτό σε δυο αποστειρωμένα βάζα, βιδώνουμε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει το τσάτνεϊ εντελώς. Tο αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα βαζάκια τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Ιωάννα Σταμούλου