Υλικά
για 2 βαζάκια
- 700 γρ. ντομάτες σε καρεδάκια, ζυγισμένες μετά το καθάρισμα
- 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 100 γρ. κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή
- 120 γρ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 30 γρ. πετιμέζι
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 ξύλο κανέλας
- 5 καψουλάκια καρδάμωμο (κακουλέ)
- 4 γαρίφαλα, καρφάκια
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το chutney ντομάτας ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και για μεγαλύτερη ευκολία πρώτα τις χαράζουμε και τις βουτάμε σε βραστό νερό για μισό λεπτό και στη συνέχεια αφαιρούμε τη βάση του κοτσανιού και τις κόβουμε σε κυβάκια.
- Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τσίλι (αν χρησιμοποιήσουμε), το ξύδι, το πετιμέζι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το τριμμένο τζίντζερ.
- Τυλίγουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα και τα καρδάμωμα σε τούλι και τα προσθέτουμε κι αυτά.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση το περιεχόμενο χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το chutney. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αφαιρούμε το τούλι με τα μπαχαρικά και αν θέλουμε το chutney εντελώς λείο το πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Το μοιράζουμε όπως είναι καυτό σε δυο αποστειρωμένα βάζα, βιδώνουμε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει το τσάτνεϊ εντελώς, πριν αποθηκεύσουμε τα βάζα στο ντουλάπι.
Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα βαζάκια, θα διατηρήσουμε το chutney στο ψυγείο.