Υλικά
- 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
- ½ κ.γ. αλάτι
- 6 μέτριες γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες
- 1 φλ. ζάχαρη καστανή
- ½ φλ. νερό
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ανθό αλατιού για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις καραμελωμένες γλυκοπατάτες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC και βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 40x25 εκ.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις γλυκοπατάτες, χωρίς καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν ελάχιστα, για 25-30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε.
- Όσο οι πατάτες κρυώνουν, βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις 4 κουταλιές βούτυρο, την κανέλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να μοιάζει με ρευστή καραμέλα. Αν έχουμε θερμόμετρο κουζίνας, μετράμε τη θερμοκρασία να φτάσει περίπου τους 104°C.
- Αποσύρουμε τότε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον χυμό λεμονιού, να ενσωματωθεί.
- Αφαιρούμε τις φλούδες από τις πατάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα. Τις μεταφέρουμε στο βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με το ½ κ.γ. αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες, ανακατεύουμε και ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και η καραμέλα να κάνει φουσκάλες γύρω από τις άκρες, αλείφοντας περιστασιακά τις πατάτες με το υγρό από το ταψί.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις αλείφουμε ξανά με την καραμέλα από το ταψί, γυρίζουμε τον φούρνο στο γκριλ και στην υψηλή θερμοκρασία και βάζουμε ξανά μέσα το σκεύος για 1-3 λεπτά ή μέχρι η καραμέλα πάνω από τις γλυκοπατάτες να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να γίνει τραγανή.
- Σερβίρουμε τις γλυκοπατάτες ζεστές, με περισσότερη σάλτσα καραμέλας για να τη σερβίρουμε με κουτάλι και αν θέλουμε τις πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού.