Υλικά
  • 1 κιλό χοιρινό, σπάλα ή λαιμό, κομμένο σε μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε καρεδάκια
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 130 ml κρασί λευκό
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αγιωργίτικο με έντονο αρωματικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δρυός, μαλακές τανίνες και μακρά διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Terra Leone Ammos Reserve Κτήμα Παλυβού

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον μπεκρή μεζέ ζεσταίνουμε σε χαμηλή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και πάντα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τις πιπεριές και φέρνουμε 2-3 βόλτες.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά, να απλωθεί σε όλη την κατσαρόλα και να σοταριστεί ελαφρά.
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  6. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Πού και πού ρίχνουμε μια ματιά μήπως χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό.
  8. Μόλις μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα απορροφήσει όλα τα υγρά, το φαγητό είναι έτοιμο.
  9. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
  • Μπεκρή μεζέ φτιάχνουμε παραδοσιακά με χοιρινό, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και με μοσχαρίσια σπάλα.
  • Σε μια διαφορετική εκδοχή του μπεκρή μεζέ, μπορούμε να προσθέσουμε και πιπεριά Φλωρίνης ή κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια που θα ρίξουμε στην κατσαρόλα τα τελευταία λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε τον μπεκρή μεζέ με ρύζι, πουρέ ή τηγανητές πατάτες και φυσικά, με φρέσκο ψωμάκι για τις βούτες