Υλικά
- 6 μήλα κόκκινα
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. βούτυρο
- 120 ml γλυκόζη ή μέλι
- 1 κ.γ. βανίλια υγρή
- ξυλάκια για τα μήλα (κατά προτίμηση λεπτά αλλά σταθερά κλαδιά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα μήλα με καραμέλα πλένουμε καλά τα μήλα και τα στεγνώνουμε.
- Με προσοχή, βάζουμε ένα κλαδάκι σε κάθε μήλο, πιέζοντας σταθερά από την κορυφή ως τη βάση του μήλου, τρυπώντας κατά μήκος, έτσι ώστε να είναι σταθερά.
- Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη (ή το μέλι) και το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αφήνουμε το μείγμα να φτάσει στους 150°C. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε λίγο σιρόπι με ένα κουτάλι και να το βυθίσουμε σε κρύο νερό: αν σχηματιστεί σκληρό αλλά εύκαμπτο νήμα, η καραμέλα είναι έτοιμη.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε γρήγορα.
- Κρατώντας κάθε μήλο από το ξυλάκι, το βυθίζουμε στην καραμέλα, στρίβοντας ελαφρά για να καλυφθεί ομοιόμορφα όλο το μήλο, στραγγίζοντας πάνω από το κατσαρολάκι όση καραμέλα περισσεύει.
- Τοποθετούμε τα μήλα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξει η καραμέλα.
Αν η καραμέλα σφίξει πολύ γρήγορα, ζεσταίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά πριν βυθίσουμε το επόμενο μήλο.
Αμαρυλλίς Τσέγκου