Υλικά
  • 6 μήλα κόκκινα
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 120 ml γλυκόζη ή μέλι
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή
  • ξυλάκια για τα μήλα (κατά προτίμηση λεπτά αλλά σταθερά κλαδιά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα μήλα με καραμέλα πλένουμε καλά τα μήλα και τα στεγνώνουμε.
  2. Με προσοχή, βάζουμε ένα κλαδάκι σε κάθε μήλο, πιέζοντας σταθερά από την κορυφή ως τη βάση του μήλου, τρυπώντας κατά μήκος, έτσι ώστε να είναι σταθερά.
  3. Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη (ή το μέλι) και το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αφήνουμε το μείγμα να φτάσει στους 150°C. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε λίγο σιρόπι με ένα κουτάλι και να το βυθίσουμε σε κρύο νερό: αν σχηματιστεί σκληρό αλλά εύκαμπτο νήμα, η καραμέλα είναι έτοιμη.
  5. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε γρήγορα.
  6. Κρατώντας κάθε μήλο από το ξυλάκι, το βυθίζουμε στην καραμέλα, στρίβοντας ελαφρά για να καλυφθεί ομοιόμορφα όλο το μήλο, στραγγίζοντας πάνω από το κατσαρολάκι όση καραμέλα περισσεύει.
  7. Τοποθετούμε τα μήλα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξει η καραμέλα.

Αν η καραμέλα σφίξει πολύ γρήγορα, ζεσταίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά πριν βυθίσουμε το επόμενο μήλο.