Διαλέγουμε πάντα ώριμα, γλυκά σταφύλια -όσο πιο ώριμα, τόσο πιο πλούσιο και γλυκό το τελικό αποτέλεσμα.

 Τι σταφύλια να διαλέξουμε

  • Λευκά (π.χ. σουλτανίνα): Δίνουν πιο ήπιο, γλυκό και φωτεινό μούστο ή πετιμέζι, με διακριτική φρουτώδη γεύση. Δίνουν πιο ήπια γεύση σε σάλτσες και γλυκά.
  • Κόκκινα ή μαύρα (π.χ. μοσχάτο, αγιωργίτικο): Δίνουν πιο πλούσιο, γεμάτο μούστο και βαθύχρωμο πετιμέζι με έντονα αρώματα. Ιδανικά για κέικ, μουστοκούλουρα ή μαρινάδες.
  • Μείξη λευκών και κόκκινων: Προσφέρει ισορροπία, γλυκύτητα, φρουτώδη αρώματα και ωραίο κεχριμπαρένιο χρώμα στο πετιμέζι.
     
Υλικά
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το πετιμέζι βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Καθώς ζεσταίνεται, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  3. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο 1/3 του αρχικού όγκου. Ο χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα (συνήθως 2-3 ώρες).
  4. Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν έχει σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, γυαλίζει και έχει υφή σιροπιού.
  5. Το βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα και φυλάμε σε δροσερό μέρος. Διατηρείται για μήνες, ακόμα και εκτός ψυγείου.

Αν θέλουμε πιο «καθαρό» αποτέλεσμα στο πετιμέζι, φιλτράρουμε δύο φορές τον μούστο (με τουλπάνι).