Υλικά
  • 600 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
  • 4 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. κασέρι ή γκούντα ή ένταμ, χοντροτριμμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μπρόκολο ογκρατέν βάζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα να πάρει βράση, αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο. Βράζουμε για 10 λεπτά, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό.
  2. Αφήνουμε το μπρόκολο στο σουρωτήρι να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20x30 εκ.
  4. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια κρέμα.
  5. Ρίχνουμε το γάλα λίγο - λίγο, ανακατεύοντας πάντα ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί και η μπεσαμέλ να πάρει βράση και να πήξει.
  6. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε πρώτα το κασέρι, μετά τη μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας, τα αυγά, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  7. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τα μπουκετάκια του μπρόκολου και απλώνουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος.
  8. Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού.
  9. Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γκρατέν. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε κουνουπίδι ογκρατέν, αντικαθιστώντας το μπρόκολο με ίση ποσότητα κουνουπίδι.