Υλικά
- 600 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
- 4 αυγά
- 50 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. γάλα πλήρες
- 200 γρ. κασέρι ή γκούντα ή ένταμ, χοντροτριμμένο
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το μπρόκολο ογκρατέν βάζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα να πάρει βράση, αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο. Βράζουμε για 10 λεπτά, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό.
- Αφήνουμε το μπρόκολο στο σουρωτήρι να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20x30 εκ.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια κρέμα.
- Ρίχνουμε το γάλα λίγο - λίγο, ανακατεύοντας πάντα ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί και η μπεσαμέλ να πάρει βράση και να πήξει.
- Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε πρώτα το κασέρι, μετά τη μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας, τα αυγά, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τα μπουκετάκια του μπρόκολου και απλώνουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος.
- Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γκρατέν. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε κουνουπίδι ογκρατέν, αντικαθιστώντας το μπρόκολο με ίση ποσότητα κουνουπίδι.